Blogit 25.9.2016

Porkkansämpylät

Teksti: Dick Lindertz

Monen yrityksen ja erehdyksen kautta syntyi lopulta porkkanasämpylät jotka ovat kuohkeita ja maukkaita. Tuoreet sämpylät ovat aina parhaimmillaan kun ne syödään saman päivän aikana, siksi on hyvä tehdä niitä aika pieni määrä kerralla, tästä ohjeesta syntyy 8 sämpylää.

Porkkansämpylät

Ainekset

  • 2 ½ dl vettä
  • 1 pussi kuivahiivaa (11 g)
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 2 dl grahamjauhoja
  • 5-6 dl vehnäjauhoja
  • 100g raastettua porkkanaa (noin 2 keskikokoista porkkanaa)

Ohje

Laita ensin kulhoon kädenlämpöinen vesi, lisää siihen hiivaa ja sokeri ja anna seistä 10min (niin että hiiva herää). Lisää grahamjauhot ja suola, sekoita tasaiseksi. Lisää huoneenlämpöinen porkkanaraaste ja 5 dl vehnäjauhoja.

Vaivaa kunnolla, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista (lisää vehnäjauhoja tarpeen mukaan). Laita lämpimään paikkaan kohomaan noin 40 minuutiksi (tai kunnes taikina on tuplaantunut)

Pyöritä taikinasta 8 sämpylää ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna vielä kohota pelillä noin 20 minuuttia. Sivelle sämpylät vedellä ja paista 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Laita päälle hiukan vehnäjauhoja ja anna jäähtyä liinan alla (jos haluat sämpylöihin pehmeän pinnan, sivelle niitä vielä vedellä kun otat ne uunista ulos).

(Korjattu 6.11.2016 Vehnäjuhojen määrä)

Dick Lindertz

Kommentit (4)

Olet Ulla oikeassa, katsoin alkuperäiset muistiinpanot, en ollut tässä vähentänyt grahamjauhoja jauhojen kokonaismäärästä. Eli vehnäjauhojen määrä pitäisi olla 5-6 dl (tai sitten voi jättää graham jauhot pois ja käyttää vain 7-8 dl vehnäjauhoja), raastetut porkkanat tuo jonkun verran lisää nestettä riippuen niiden kosteudesta joten jauhojen määrä voi vaihdella, tärkeintä on että taikina tuntuu oikealta vaivatessa. Korjaan sen myös tonne ohjeeseen, kiitos kun kommentoit! Olen pahoilani oli liian monta versiota ohjeesta.

Noita on pakko kokeilla lasten kanssa joku päivä. Näyttää superherkullisilta.

Tuohon nestemäärään outo määrä jauhoja, liikaa.

Olet Ulla oikeassa, katsoin alkuperäiset muistiinpanot, en ollut tässä vähentänyt grahamjauhoja jauhojen kokonaismäärästä. Eli vehnäjauhojen määrä pitäisi olla 5-6 dl (tai sitten voi jättää graham jauhot pois ja käyttää vain 7-8 dl vehnäjauhoja), raastetut porkkanat tuo jonkun verran lisää nestettä riippuen niiden kosteudesta joten jauhojen määrä voi vaihdella, tärkeintä on että taikina tuntuu oikealta vaivatessa. Korjaan sen myös tonne ohjeeseen, kiitos kun kommentoit! Olen pahoilani oli liian monta versiota ohjeesta.

En tee enää!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *