Blogit

Rukiiset ruissämpylät

17.1.2016 Teksti: Dick Lindertz

Ruissämpylöillä tarkoitetaan useimmiten sämpylöitä joissa on puolet tai alle varsinaista ruista. Usein väitetään että ne eivät muuten onnistu, no otin sen haasteena.

Rukiiset ruissämpylät

Halusin oikeasti rukiisen makuiset sämpylät joten ei muuta kuin testailemaan. Aloitin niin että puolet jauhoista oli vehnäjauhoja ja vähensin niitten määrä kunnes niitä oli liian vähän. Tässä lopullisessa versiossa on vain 1 ½ dl vehnää mutta se riittää hyvin ja sämpylät ovat silti tarpeeksi pehmeitä ja mitä tärkeintä todella maukkaita.

Halusin lisäksi sämpylöihin vähän happamuutta, mutta tällä kertaa minulla ei ollut käytössä juurta, joten käytin maustamatonta jogurttia antamaan sämpylöille pientä happamuutta. Sämpylöitä joutuu kohottamaan kahteen kertaan, jotta ne tulevat tarpeeksi pehmeiksi (jos haluat sämpylöitä aamuksi, voit kohottaa taikinaa yön yli jääkaapissa).

Ainekset

  • ½ dl maustamatonta jogurttia
  • 1 pussi kuivahiivaa (11g)
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 4 d ruisjauhoja
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl juoksevaa rasvaa

Ohje

Laita ensin kulhoon kädenlämpöinen jogurtti lisää siihen hiivaa ja sokeri ja anna seistä 10min. Lisää vehnäjauhot, suola, huonelämpöinen juokseva rasva ja noin 3/4 ruisjauhoista, vaivaa kokoon. Kun taikina on yhtenäinen massa niin lisää loput ruisjauhot. Vaivaa kunnolla kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota lämpimässä paikassa vähintään 1 tunti (tai laita yön yli jääkaappiin).

Kaada taikina pöydälle tai leivonta-alustalle ja vaivaa sitä hetki, tee taikinasta tanko jonka leikkaat 6 osaan, pyöritä paloista lievästi öljytyin käsin sämpylät. Laita sämpylät lämpimään paikaan kohomaan noin 1 tunniksi. Sivelle vedellä ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Laita päälle hiukan ruisjauhoja ja anna jäähtyä talouspaperin päällä liinan alla, ja nauti tuoreena!

Kommentit (7)

No tosi harmi 🙁 On kyllä itselläkin käynyt joskus niin että sämpylä/leipä -taikina ei jostain syytä vaan kohoa vaikka olisi ohje jota on käyttänyt ennekin, syitä on vaikea tietää.

Voisko juuren hapattaa vehnäjauhoista?

En kokeilut leena, mutta kävi kyllä mielessä, uskoisin että onnistuu.

Juu varmaan voi, on semmonen 4 vrk:n juttu. Sääli et Suomessa ei myydä
taikinajuurta niinku esim. Ranskassa.

Onnistui. Tuli meheviä ja rukiisen makuisia. Sämpylöitä. Takinan annoin kohota noin 4 h einen leipomista.

Kiva kuulla, pitkä kohottaminen on näissä hyväksi, tein yhden satsin niin että kohotin jääkaapiassa yön yli, niistä tuli tosi mehevia 🙂

kohotin yön yli jääkaapissa, taikina ei ainakaan noussut, taikinasta tuli murusiksi hajoava, lisäsin vettä hieman ja
tein pullat, yritin nostattaa 3h ei mitään tapahtunut, ei edes uunissa. Harmillista.

No tosi harmi 🙁 On kyllä itselläkin käynyt joskus niin että sämpylä/leipä -taikina ei jostain syytä vaan kohoa vaikka olisi ohje jota on käyttänyt ennekin, syitä on vaikea tietää.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.