Blogit

Rukiiset Sämpylät

14.1.2019 Teksti: Dick Lindertz
Rukiiset Sämpylät

Näissä sämpylöissä on käytetty 50/50 ruis ja vehnäjauhoja. Näin ne saavat pehmeyttä mutta niissä on kuitenkin vielä reilusti rukiin makua.

Jotta sämpylät tulisivat tarpeeksi ilmaviksi, on niitä kohotettu kahteen kertaan ja taikinaa on vaivattu kunnolla.  Tämä vaati vähän enemmän vaivaa mutta maku on sen vaivannäön arvoista

Ainekset

  • 2 ½ dl vettä
  • 1 pussi kuivahiivaa (n.11g)
  • 3 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl juoksevaa rasvaa

Ohje

Laita ensin kulhoon reilusti kädenlämpöinen vesi (noin 42 asteista), lisää siihen hiivaa ja sokeri ja anna seistä 10 minuuttia. Lisää ruisjauhot, suola, huonelämpöinen juokseva rasva ja anna vielä seistä toiset 10 minuuttia.

Lisää vehnäjauhot ja kaada taikina pöydälle. Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa. Siirrä taikina takaisin kulhoon, peitä se liinalla tai kelmulla ja anna kohota 1 tunti.

Pyöritä taikinasta noin 10 sämpylää (pyörittämistä helpottaa jos kätesi ovat öljyiset). Laita sämpylät leivinpaperilla peitetylle uunipelille ja anna niiden kohota vielä liinan alla 30 minuuttia (tai kunnes ovat noin tuplan kokoiset)

Paista sämpylöitä 225 asteisessa uunissa 15-20 minuutia (kunnes saavat vähän väriä).

Jos haluat pehmeäkuoriset sämpylät sivelle niitä vedellä kun otat ne uunista. Ripottele vielä halutessasi sämpylöiden päälle vähän vehnäjauhoja ja anna sämpylöiden jäähtyä liinan alla