Blogit

Tumma Ragu Bolognese

20.1.2019 Teksti: Dick Lindertz
Tumma Ragu Bolognese

Netti on täynnä toinen toistaan alkuperäisimpiä Ragù Bolognese reseptejä. ”Alkuperäisiä” lienee monta, ja siitä riittää kinastelua vielä pitkään mikä niistä on kaikista alkuperäisin 😊

Yksi asia kuitenkin pistää silmään, oikein vanhoissa ohjeissa usein käytetään tomaattipyreetä tomaatimurskan tilalla, ja syyksi annetaan se että se on aina ollut halpaa ja sen saatavuus on hyvä ympäri vuoden.

Omat ”bolognese” kastikkeeni usein sisältävät sekä tomaattipyreetä että tomaattimurskaa. Mutta välillä teen tämän tumman ja intensiivisen version jossa on tomaattia ainoastaan pyreen muodossa.

Tomaattipyreetä kutsutaan myös tomaattitiivisteeksi, tiivistetyksi tomaattisoseeksi tai vain tomaattisoseeksi, sitä myydään yleensä pienissä peltipurkeissa tai tuubeissa.

Ragu bolognese

Ainekset

  • 400g jauhelihaa
  • 1 iso sipuli
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 100g tomaattipyreetä
  • 2 dl vettä
  • 1 ½ dl punaviiniä
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • ¼ tl mustapippuria
  • 2 tl kuivattua basilikaa
  • 2 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl kuivattua meiramia
  • 1 tl paprikajauhetta
  • ripaus cayennepippuria
  • 1 rkl sitruunamehua
  • oliiviöljyä
  • vettä (haudutuksen yhteydessä)

Ohje

Pilkkoa sipuli ja valkosipuli. Laita paistinpannuun sen verran oliiviöljyä että pohja peittyy, kun öljy on lämmintä lisää sipuli ja valkosipuli. Paista kunnes sipuli on läpikuultavaa, lisää jauheliha ja jatka paistamista kunnes jauheliha on harmaata ja sipuli on saanut vähän väriä.

Lisää tomaattipyree, mustapippuri, basilika, oregano, meirami ja paprikajauhe. Paista niin että pyree on kunnolla tarttunut jauhelihaan (paisetuna pyreestä lähtee kitkeryys). Lisää vesi, punaviini, sitruunamehu, suola, sokeri ja cayennepippuri.

Anna hautua alhaisella lämmöllä vähintään 20 minuuttia, lisää vettä jos tulee liian paksuksi.

Tarjoile haluamasi pastan kanssa.