Blogit

Vaivaton spelttileipä padassa

20.8.2017 Teksti: Dick Lindertz

Olen viime aikoina innostunut leipomaan täysjyvä splettijauhoista joista tulee maukasta ja aromikasta leipää. Täysjyvä spelttissä on hiukan huonompi sitko kuin esimerkiksi sileässä vehnäjauhossa ja korkea proteiinipitous joten se sopii erinomaisesti pataleipään jota ei vaivata.

vaivaton spelttileipä padassa

Ainekset

  • 4 dl rasvatonta maitoa
  • 11g kuivahiivaa (1 pussi)
  • 10- 11 dl täysjyvä spelttijauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl suolaa

Ohje

Sekoita hiiva ja sokeri reilusti kädenlämpöiseen maitoon, anna hiivan herätä 10 min. Lisää suola ja 4 dl spelttijauhoja, sekoita haarukalla kunnes seos on tasaista, lisää rypsiöljy ja vähitellen 6-7 dl splettijauhoja jatkuvasti sekoittaen, älä vaivaa! Jätä taikinan pintaan jauhoja ja peitä astia kelmulla ja anna kohota 40-50 min (kohoaa voimakkaasti)

Laita kannellinen pata tai vuoka kylmään uuniin ja anna uunin lämmetä 225 asteeseen. Nosta kuuma astia uunista ja kaada siihen jauhotettu taikina (lisää jauhoja pintaan tarpeen mukaan), taikinan irrottaminen kohotusastiasta helpottuu jos teet sen jauhotuilla käsillä. Taikinapalloa ei pidä muotoilla vaan se jätetään pataan sellaisena kun se sinne kaadettiin. Halutessasi voit tehdä koristeviiltoja pintaan terävällä veitsellä. Laita kansi pataan ja laita se kuumaan uuniin, anna leivän kypsyä kannen alla 25 min, poista kansi ja jatka kypsennystä kunnes leivässä on kaunis pinta (5-15 min).

Kommentit (2)

Monta kertaa ollaan kyllä tästä ohjeesta tehty leipä onnistuneesti, en ole itse kokeilut noin pienellä jauhomääräällä tehdä täysijyväjauhoista pataleipää, siinä on se riski että leipä jää liian märäksi ja ”raskaaksi” ja siksi likilaskuiseksi. Korvaamalla osan tai kokonaan täysjyväspletti tavallisilla karkeilla spelttijauhoillä, leipä kohoaa voimakkaamin, mutta maku on miedompi. Tämä ei ole voimakaasti kohoava leipä vaan tarkoituksella aika tiivis ja ”tuhti”.

Ei toiminut. Laitoin yhteensä noin 9 dl jauhoja. Taikinaa ei tod kaadettu. Jauhoinen möykky laitettiin pataan, ei edes kohonnut kunnolla. Mikä vikana??

Monta kertaa ollaan kyllä tästä ohjeesta tehty leipä onnistuneesti, en ole itse kokeilut noin pienellä jauhomääräällä tehdä täysijyväjauhoista pataleipää, siinä on se riski että leipä jää liian märäksi ja ”raskaaksi” ja siksi likilaskuiseksi. Korvaamalla osan tai kokonaan täysjyväspletti tavallisilla karkeilla spelttijauhoillä, leipä kohoaa voimakkaamin, mutta maku on miedompi. Tämä ei ole voimakaasti kohoava leipä vaan tarkoituksella aika tiivis ja ”tuhti”.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi