Blogit

Vehnä-kaura sämpylät

9.2.2014 Teksti: Dick Lindertz

Sunnuntai-ilta ja teki mieli tuoreita sämpylöitä. Kaivoin esiin ohjeen jolla jokunen vuosi sitten onnistuin tekemään liian hyviä sämpylöitä, eli sellaisia jotka oli pakko syödä heti tuoreeltaan pois. Vaikka lupasimme että tällä kertaa maltamme ja jätämme osan aamuksi niin toisin kävi, valokuvien ottamisen jälkeen söimme sämpylät taas saman tien pois, ja nyt makaamme syyllisenä telkkarin äärellä häpeämässä 🙂

vehnakaurasampylat

Ohje

  • ½ dl maitoa
  • vajaa pussi kuivahiivaa (n.8g)
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 300g vehnäjauhoja (n.4 ½  dl)
  • 60g kaurahiutaleita (n.1 ½ dl)
  • 1 rkl juoksevaa rasvaa

Laita ensin kulhoon reilusti kädenlämpöinen maito, lisää siihen hiivaa ja sokeri ja anna seistä 10min. Lisää kaurahiutaleet, suola, huonelämpöinen juokseva rasva ja noin 3/4 vehnäjauhoista, vaivaa kokoon. Kun taikina on yhtenäinen massa niin lisää loput vehnäjauhot. Vaivaa kunnolla kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Tee taikinasta tanko jonka leikkaat 6 osaan, pyöritä paloista sämpylät. Laita sämpylät lämpimään paikaan kohomaan noin 30 minuutiksi. Sivelle vedellä ja paista 225 asteisessa uunissa noin 10min. Laita päälle hiukan vehnäjauhoja ja anna jäähtyä talouspaperin päällä liinan alla.

Kommentit (8)

Ole hyvä Carola, Hyvä idea lisätä vähän oliiviöljyä, pitää kokeilla!

Herkullisen näköisiä! Ajattelin korvata maidon piimällä ja kauraiutaleet ruishiutaleilla. Käykö? Niitä olis nimittäin kaapissa valmiiksi.

Piimä tuo niihin kivaa happammuutta, jotta sitä ei olisi liikaa niin voit lisätä toisen teelusikallisen sokeria, käytä usein myös itse ruishiutaleita leivässä, ne maistuu vahvemmin ja sämpylästä tulee vähän tummempi. Tulee varmasti hyvia!

Jos ohjeen tuplaa, tuleeko hiivaa laittaa kaksinkertainen määrä vai riittääkö pienempikin? Herkullisia ovat!

Olen myös itse tehnyt tuplaannoksen ja kaksinkertaistanut hiivan määrän. Niistä tulee sillon usein vielä kuohkeempia, mutta riskinä voi olla että hiiva maistuu läpi joten hiivan määrää voi vähän pienentää jos haluaa ottaa varman päälle

Moi, jos jättäisi vehnäjauhot pois ja lisäsi semperin fin mixiä tilalle, onnistuisikohan? 🙂 Tarkoitus olis tehdä vehnättömiä, ei gluteenittomia.

Minulla ei ole kokemuksia tässä ohjeessa fin mixin käytöstä. Olen kyllä muuten käyttänyt sitä, haaste on yleensä saada tarpeeksi sitkoa joten yleensä lisänyt taikinaan lisäksi psylliumia.

Tein kaksinkertaisena ja tuli pellillinen. Vaihdoin maidon kauramaidoksi ja laitoin päälle auringonkukansiemeniä ja pienen lirauksen oliiviöljyä. Olivat herkullisia. Kiitos reseptistä….

Ole hyvä Carola, Hyvä idea lisätä vähän oliiviöljyä, pitää kokeilla!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.