Blogit

Vehnä-peruna pataleipä

18.2.2018 Teksti: Dick Lindertz

Olemme viime aikoina syöneet usein perunasämpylöitä. Vaihteeksi teki kuitenkin mieli pataleipää ja päätin että teen muunnelman perunasämpylöistä. Se vaati pari yritystä ja lopulta paras versio tuli kun käyttin perunamuusijauhetta enkä valmista muussia.

Ainekset

  • 4 dl maitoa
  • 2 rkl sokeria
  • 11g kuivahiivaa (1 pussi)
  • 1 ½ dl perunamuusijauhetta
  • noin 6 dl vehnäjauhoja
  • 4 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl suolaa

Ohje

Sekoita hiiva ja sokeri reilusti kädenlämpöiseen maitoon, anna hiivan herätä 10 min. Lisää suola ja muussijauhe, sekoita haarukalla kunnes seos on tasaista, lisää rypsiöljy ja vähitellen 6 vehnäjauhoja jatkuvasti sekoittaen, älä vaivaa! Jauhota taikinapallon pinta vehnäjauhoilla, peitä astia kelmulla ja anna kohota 40-50 min.

Laita kannellinen pata tai vuoka kylmään uuniin ja anna uunin lämmetä 225 asteeseen. Nosta kuuma astia uunista ja kaada siihen jauhotettu taikina, taikinan irrottaminen kohotusastiasta helpottuu jos teet sen jauhotuilla käsillä. Taikinapalloa ei pidä muotoilla muuten kuin niin että se täyttää astiaan. Laita kansi pataan ja laita se kuumaan uuniin, anna leivän kypsyä kannen alla noin 30 minuuttia (tai kunnes on kohonnut ja saanut vähän väriä), poista kansi ja jatka kypsennystä kunnes leivässä on kaunis pinta (5-15 min).

Kommentit (3)

Alunperin tein tämän muusin jämistä mutta minulla oli vaikea saada aineiden tasapainoa kohdilleen (tuli liian kova taikina), kokeilemalla lisää sen varmaan saisi lopulta kohdelleen, nestemäärä pitää vähentää ainakin puolella. (Perunasämpylöissä onnistuin siinä käytän valmista muussia).

Laitoin vain 3dl vehnäjauhoja, kun alkoi olemaan jo aika kiinteä taikina!

Kiitos kivasta ohjeesta. Käyköhän tähän myös ylijäänyt perunamuusi ja millä suhteella?

Alunperin tein tämän muusin jämistä mutta minulla oli vaikea saada aineiden tasapainoa kohdilleen (tuli liian kova taikina), kokeilemalla lisää sen varmaan saisi lopulta kohdelleen, nestemäärä pitää vähentää ainakin puolella. (Perunasämpylöissä onnistuin siinä käytän valmista muussia).

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *