Kauneus

Muista aurinkosuoja jo keväällä – Varo maksaläiskiä!

Teksti:
Anna.fi

Ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen kertoo, millaisia keinoja on olemassa maksaläiskien ennaltaehkäisyyn ja hoitamiseen. Entä mikä yhteys maksaläiskien syntymiseen on geeniperimällä, uv-säteilyllä ja hormonaalisilla tekijöillä?

terveys, pigmenttihäiriöt, maksaläiskät, melasma

Melasma, kansankielellä maksaläiskät, on yleisimmin kasvojen ja kaulan alueella esiintyvä melko symmetrinen ihon pigmenttihäiriö. Ne esiintyvät tyypillisimmin henkilöillä, joilla on tumma iho ja taipumus ruskettua helposti.

Maksaläiskien syntymiseen vaikuttavat muun muassa peritty ihotyyppi, geneettinen taipumus melasmaan, uv-säteilylle altistuminen ja hormonaaliset tekijät.

Melasma uusiutuu helposti

Maksaläiskät ovat vaarattomia, mutta ne aiheuttavat usein kiusallisia esteettisiä ongelmia. Melasmaan ei ole olemassa tiettyä, yksiselittäistä hoitomuotoa, ja kimurantiksi asian tekee myös auringonvalon vaikutus läiskien muodostumiseen: uv-säteilylle altistumista on hyvästä suojautumisesta huolimatta vaikeaa kokonaan estää.

Jos melasman taustalla on poistuva syy, kuten raskaus tai hormonihoidot, voivat läiskät hiljalleen vaalentua ja parantua. Usein melasma kuitenkin jatkuu monia vuosia ja voi olla krooninen.

– Vaikka hoidot välillä tehoavat ja maksaläiskät vaalenevat, melasma uusiutuu helposti etenkin silloin, kun iho altistuu uv-säteilylle.

Lue myös: Pigmenttiläiskät – Pantterinpilkut kuriin

Maksaläiskien ja naishormonimuutosten välisen yhteyden vuoksi melasmaa pidetään länsimaissa pääasiallisesti naisten vaivana. Niitä kuitenkin tavataan myös miehillä: esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa melasmaa esiintyy koko väestöön peilattuna 20 prosentilla miehistä ja 40 prosentilla naisista.

Keskustele: Miten pigmenttiläiskät saa meikattua piiloon?

Lue lisää:

Ihana aurinko!
Näin palautat heleyden iholle
Suojaa iho auringolta

Teksti: Elina Järvi
Kuvat: Colourbox.com
Lähteet: Patient.co.uk ja Terveyskirjasto

Juttu on julkaistu 9.4.2014 ja päivitetty 31.3.2015.

X