Kauneus

Ryppyjä, juonteita ja sellulliittia – näin sokeri vanhentaa ihoasi

Teksti:
Anna.fi

Millaisia haittoja liika sokerin syöminen aiheuttaa iholle? Kysyimme asiaa kosmetologi Anne Parkkiselta.

Ryppyjä, juonteita ja sellulliittia – Näin sokeri vanhentaa ihoasi

Miten sokerin syöminen vaikuttaa ihoon?

Vasta viime vuosina on ymmärretty, että suun kautta syöty, erityisesti karamellisoitunut sokeri vaikuttaa vahvasti ihon ikääntymiseen. Sokeri tuhoaa ihon pidempikestoisinta kollageenia ja saattaa helposti näytellä jopa 20 % ihon ikääntymisestä. Sokerin vaikutus ihoon saattaa olla jopa suurempi kuin rasvan, sillä rasvalla ei ole samanlaista haitallista vaikutusta ihokudoksen laatuun.

Lue myös: Sokeriton ruokavalio – Miksi sokeria tulisi välttää?

Kuinka paljon sokeria voi syödä ilman, että sokeriryppyjä tulee?

Kohtuus kaikessa! Vaikeasti arvioitavien määrien sijaan kannattaa kiinnittää huomiota sokerin laatuun. Karamellisoitunut sokeri on ryppyjen kehittymisen kannalta pahin sokerin muoto.

Elintarviketeollisuus hyödyntää monissa tuotteissa karamellisoitunutta sokeria, koska se antaa ruoalle hyvän maun ja karamellimaisen värin. Leivonnaisten ja muiden makeiden herkkujen lisäksi myös suolaisissa valmisruoissa saattaa olla karamellisoitunutta sokeria väriä ja makua antamassa.

Lue myös: Hedelmäsokeri – Terveellinen vai ei?

Sietääkö joidenkin iho paremmin sokeria kuin toisten?

Kun ikää tulee lisää, kehon kyky käsitellä sokeria heikkenee radikaalisti. On tutkittu, että keskimäärin kahdeksankymppinen henkilö sietää sokeria viisi kertaa huonommin kuin kaksikymppinen. Tosiasia on kuitenkin myös se, että erot ovat yksilöllisiä.

Lue myös: Rypytön ruokavalio

Pystyykö kosmetologi näkemään ihosta, jos asiakas syö liikaa sokeria?

Kyllä pystyy, mutta ei aina suoralta kädeltä. Vielä pari vuotta sitten ajateltiin, että ihon ennenaikaisen ikääntymisen aiheuttaisi 95 % aurinkovauriot, jotka kosmetologien on helppo tunnistaa. Mutta kun asiakkaaksi saapuu kolmekymppinen asiakas, jonka iho ei ole aurinkovaurioitunut, mutta selvästi veltostunut ja ennenaikaisesti ikääntynyt, siirtyy katse ruokavalioon.

Ravinnon merkitys saattaa ratkaista sen, miksi kolmekymppisen asiakkaan iho on paljon veltostuneempi kuin toisen nelikymppisen asiakkaan iho.

Lue myös: Makeanhimo kuriin pienin askelin

Miltä sokerin ihoon aiheuttamat vauriot näyttävät?

Sokeri tekee ihosta pullamaisen ja veltostuneen. Lisäksi ihonväri voi muuttua elottomaksi, hieman harmaaksi tai kellertäväksi. Lisäksi ihoon alkaa muodostua ryppyjä ja juonteita.

Sokerin muodostama ryppy myös näyttää usein erilaiselta kuin muusta syystä syntyneet rypyt. Usein sokerin aiheuttamat rypyt muodostavat iholle neliöitä, eli poski on ikään kuin ruudukas. Otsaan saattaa sokerin vaikutuksesta tulla poikkijuonteiden lisäksi myös pystyjuonteita. Myös selluliitti saattaa olla yksi ilmenemä sokerin kollageenisäikeitä vaurioittavasta vaikutuksesta.

Lue myös: Haluatko eroon selluliitista, rypyistä ja läskeistä?

Miten sokeriryppyjä hoidetaan?

Ei tarvitse olla ylipainoinen, jotta iholle kehittyy sokeriryppyjä. Ne ovat siitä huolimatta monille arka asia, joten sokeriryppyjä havaitessaan kosmetologin täytyy kertoa asiakkaalle havainnostaan hienotunteisesti.

Sokeriryppyjä on vaikeampi hoitaa kuin tavallisia ryppyjä. Esimerkiksi mikroneulauksilla ja laserhoidoilla sokeriryppyjä voidaan yrittää hoitaa. Lisäksi on äärimmäisen tärkeää päivittää ruokavalio kuntoon. Tavallisen ravinnon lisäksi sokeriryppyjen kanssa kamppailevan kannattaa nauttia sisäisesti A- ja C-vitamiinia sekä L-karnosiinia joka pystyy suojaamaan kollageenisäikeitä niin, että sokeri ei vaikuta ihoon niin haitallisesti. Ihoa voi hoitaa voiteilla, joissa on L-karnosiinia.

Lue myös: Sokeririippuvuus – Miten päästä eroon sokeririippuvuudesta?

Millaista sokeria kannattaa suosia?

Ihon kannalta olisi tärkeää syödä mahdollisimman antioksidanttipitoista ruokaa, juoda vettä ja syödä pehmeitä rasvoja. Iho ja ihon kollageenisäikeet hyötyvät myös erityisesti lihasta, kalasta ja kanasta, jotka sisältävät L-karnosiinia.

Kuumennettua sokeria ei kannata syödä ja paljon sokeria sisältäviä valmisruokia kannattaa välttää. Sokeria kannattaa käyttää kohtuudella, pieniä määriä ja suosia mahdollisimman luonnollista, puhdistamatonta sokeria. Makeutuksessa kannattaa käyttää iholle suotuisaa hunajaa.

Lue lisää:

Ravitsemusterapeutti vastaa: Sokeri vai makeutusaine?
Laihduttaja, varo makeita juomia! Edes light-limut eivät sovi painonpudotukseen
Ongelmana rypyt, kuiva tai kiiltävä iho? Kosteuta oikein! Katso tuotevinkit kesäksi

Teksti: Hilppa Alanko Kuva: Colourbox

X