Lifestyle 4.4.2008

Aerobic-jalkineita joka lähtöön

Teksti: Anna.fi

ReebokRyhmäliikuntatunnit voidaan luokitella viiteen kategoriaan: pump, step, combo, dance ja jooga. Jokaiseen lajiin löytyy myös omanlaisensa kengät. Löydä jalkineet, joilla pysyt parhaiten menossa mukana!

Pump‐kategoriaan kuuluvat erilaiset lihaskuntotunnit. Step‐kategoriaan kuuluvat tunnit, joilla askelletaan step‐laudalle. Combo‐tuntejaovat erilaiset vauhdikkaat lattiasarjatunnit, jotka sisältävät ponnistuksia. Dance‐ryhmään lukeutuvat tanssitunnit. Jooga‐kategoriaan kuuluvat erilaiset mind&body‐tunnit, kuten venyttely, pilates ja jooga.

Erilaisille ryhmäliikuntatunneille tarvitaan erilaiset jalkineet.

1. PUMP

SporttisestiJalkineen pohjan pitää olla kova ja tasainen. Tällöin jalka pysyy tukevasti alustassa ja esimerkiksi kyykyt ja maastaveto onnistuvat turvallisesti. Huonoin vaihtoehto lihaskuntotunnille on juoksutossu: se heiluu myös sivusuunnassa ja aiheuttaa tasapainovaikeuksia esim. askel‐kyykyissä.

Hyvä pump‐tossu on esimerkiksi ReebokinPump Max ‐jalkine, jossa on säädettävä automaattipumppu. Pumppu tukevoittaa akillesjänteen mahdollistaen jalan maksimaalisen tuen ja istuvuuden. Jalkineessa on koko kengän pohjaan keskittyvä, erittäin kestävästä DMX Foam ‐materiaalista valmistettu vaimennus. Välipohjaan upotettu materiaali pitää sekä kannan että päkiän tehokkaastivaimennettuna. Jalkine sopii erinomaisesti myös kuntosaliharjoitteluun. 

2. STEP

ReebokStep‐laudalle askeltaminen vastaa esim. porrasjuoksua. Yhden step‐tunnin aikana askelletaan laudalle niin monta kertaa, että tunti vastaa 10 kmjuoksulenkkiä. Step‐tunnille soveltuvat parhaiten juoksutossut, koska step‐jalkineen tärkein ominaisuus on rullaavuus. Lisäksi jalkineessa tulisi olla kanta‐ ja päkiävaimennus.

Juoksutossut ovat rullaavia, hyvin vaimennettuja, kevyitä ja hyvin hengittäviä. Siksi ne ovatkin parhaita step‐tunnille.

Huonoin vaihtoehto on kovapohjainen sisäpelitossu tai kuntosalitossu. Kovapohjainen tossu ”läpsähtää” laudan päälle eikä rullaa niin kuin step‐tunnin jalkineen pitäisi.

3. COMBO

Vauhdikkaita askelsarjoja sisältävillä koreografisilla tunneilla jalkapohja joutuu kovalle koetukselle ja nilkkaan kohdistuvat kiertoliikkeet saattavat altistaa erilaisille vammoille. Combo‐tunneilla pitää olla hyvin vaimennetut aerobic‐tossut. Juoksujalkine on ok, mutta sen pohja ei välttämättä liu’u tarpeeksi hiukan tanssillisimmilla combo‐tunneilla.

Esim. Reebokin Pulse‐sarjan Absolute Cushion KFS ‐jalkineissa välipohjan DMX Foam ‐materiaali vaimentaa päkiään ja kantapäähän kohdistuvat iskut. KFS‐teknologia vastaa jalkineen liikkeeseen: strategisesti sijoitetut kumipalat venyvät askelluksen eri vaiheissa antaen jalalle lisää tukea, tilaa ja istuvuutta.

4. DANCE

Tanssitunnit sisältävät paljon pyörähdyksiä, jalan ojennuksia sekä liukuja. Tanssikenkien on siksi oltava kevyet ja sileämpipohjaiset. Huonoin vaihtoehto tanssitunnille on juoksutossu tai jykevä pump‐tossu, Esim. Rebokin Pulse Groove ‐kengän erikoisuutena on muotoiltuirtopohjallinen, jossa anatomisesti sijoitetut nystyrät rentouttavat jalkapohjaa ja vilkastuttavat verenkiertoa. Sileässä pohjassa on lisäksi pyörteet päkiän kohdalla, minkä ansiosta pyörähdykset sekä piruetit ovat turvallisia. Kenkä on perinteistä aerobic‐kenkää huomattavastikevyempi ja joustavampi. 

5. JOOGA

ReebokTasapainoilu‐ ja venyttelytunnille sopii hyvin ohut, sileä jalkine; tunneila voi usein olla myös paljain jaloin. Esim. Feelmax‐kevytjalkineet ovat hyvä vaihtoehto, jos ei halua olla paljain varpain. Niiden kanssa tuntuu kuin ei olisi jalkineita, ja silti ne suojaavat jalan pohjaa.

Kommentit (11)

Mitkä tahansa niken shoxit (jumppakengät), niillä voi tehdä kaikkee; aerobiset ja puntit! Tyyriit ovat mut välillä voi löytyä hyviä tarjouksia… Ja näyttää tietty hyvältä!
00

No entäs jos harrastaa sekalaisesti kaikkea, hankitaanko jokaista kenkää yksi pari? Mihin ihmeeseen ovat kadonneet tavalliset sisäpelikengät, jotka käyvät lajiin kuin lajiin?
00

Aivan!Ne ovat kadonneet samaan paikkaan,kuin kaikki tavalliset suomalaisen nimen omaavat treenitunnit. Nykyään kaikki on comboa, pumppia ja mitä lie, ja asusteet sen mukaiset muuten ei ole paikanpäälle asiaa..
00

Juu, samoja kenkiä käytän kyllä joka lajissa (pump-step-dance-combo) ja sydän hakkaa ilman sykemittaria ja jalat liikkuu ilman askelmittaria. Tuntuu että taas tehdään turhaa tarvetta tavaroille, joita ilmankin tulee toimeen:o)
00

Perinteiset tanssitunnit (jazz, show-jazz ym.) onnistuvat mielestäni parhaiten ilman minkäänlaista kenkää. Puolisukat, paljaat jalat tai pehmeät harjoitustossut ovat parempia vaihtoehtoja, kaikenlaiset kengät tuntuvat hankalilta ja raskailta, jos on tottunut treenaamaan ilman. Ilman kenkiä saa myös paremman tuntuman lattiaan.
00

Joo, yksillä kengillä veivaan minäkin ,siksi tässä aikaisemmin ihmettelinkin näitä villityksiä. Hyvin olen pärjännyt. Pääasia on edelleen kuntoilu. Ei jaksaisi näitä jonnin joutavia jorinoita kaikenmaailman turhanpäiväisyyksistä.
00

Siis ehkäpä seuraavassa artikkelissa nimeltään ’Aerobic-jalkine joka lähtöön’ asiaa tutkiskellaan hieman käytännönläheisemmin. Ja vertailua eri jalkineiden välillä parissa eri hintakategoriassa – kuvien kera – kiitos.
00

Reebokin tossujahan tässä vain esitellään… Kaikki vaihtoehdot ovat saman valmistajan. Jos olisi ollut hinnat ja kuvat mukana, olisi mainonta ollut liian ”silmiinpistävää”…
Ei todellakaan mitään puhdasta toimituksellista sisältöä, advertoriaaliksi kai tämä pitäisi luokitella?
00

Tanssi kyllä onnistuu parhaiten kunnollisilla tanssilenkkareilla (dans sneakers), joita saa tanssivälineitä myyvistä liikkeistä. Kyseisissä kengissä on pohja vain kannan ja varpaiden kohdalla.
00

Mitkä tahansa niken shoxit (jumppakengät), niillä voi tehdä kaikkee; aerobiset ja puntit! Tyyriit ovat mut välillä voi löytyä hyviä tarjouksia… Ja näyttää tietty hyvältä!
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi