Lifestyle 9.4.2008

Kevään vauhdikkaat silmälasitrendit

Teksti: Anna.fi

SilmälasitrenditSilmälasien trendit eivät heilahtele yhtä tiuhaan ja rajusti kuin pintamuodissa. Uusimmat villitykset näkyvät muutaman sesongin viiveellä kehysmuodissa ja silloinkin useimmiten hiukan klassisempaan ja kestävämpään muotoon muuttuneena.

Muutaman viime vuoden aikana ovat kuitenkin kehysmallit alkaneet yhä enemmän seurata muodin vaihteluita ja kaukana takana ovat ne ajat, jolloin kakkulapää yritti valita mahdollisimman huomaamattomat pokat nenällensä. Nyt trenditietoiset muodin seuraajat hankkivat silmälasit vaikka ilman vahvuuksia, mikäli näön korjaus ei ole tarpeen. Tyylikkäät lasit täydentävät outfitin siinä missä muutkin asusteet.

Lotta AhlvarNörtti- ja lukutoukka-look on ollut esillä myös catwalk-mallistoissa. Muun muassa Luellan kevät 08 – näytöksen silmälasipäiset mallit herättivät valtavasti ihastusta.

Optonordic-tapahtumassa esiteltiin kevään uusia kehysmalleja ja Lotta Ahlvar Ruotsin Moderådetin (”muotineuvosto”) toimitusjohtaja kertoi tarkemmin uusista trendeistä. Uusimmat tuulet näkyvät aina ensimmäisenä aurinkolasien kehyksissä ja vähitellen pysyvämpiä tyylisuuntia sovelletaan Lotta Ahlvarin mukaan myös silmälasien kehyksiin.

Nostalgia ja ekologia-ajattelu ovat kevään silmälasitrendien yleisteema, aivan kuten muodin muutenkin. Etenkin aurinkolasien kehykset ovat pienenemään päin – silmälaseissa vastaava kehitys ei ole yhtä voimakas, sillä kaikkein suurimmat ”kärpäslasit” eivät koskaan silmälasimarkkinoille ole edes rantautuneet.

diva-lasitKevään päätrendit ovat saaneet nimet: The Stuntman, The Diva, The Rebel ja The Exentric. Kaikilla näillä tyylisuunnilla on oma klassinen tyyli-ikoni tai hahmo, joka toimii koko trendin esikuvana kertoo Lotta Ahlvar. Siinä missä perinteinen macho-mies nahkatakkeineen ja pilottilaseineen on The Stuntman -tyylin esikuva, voi The Diva -trendin identifioida perinteisiin oopperadiivoihin kuten Maria Callakseen klassisissa kookkaissa pyöreälinjaisissa pokissaan.

Kaikkien maailman nuorten kapinallisten esikuva, James Dean, on toiminut innoittajana The Rebel -tyylille. The Rebel asettaa nenälleen mielellään nostalgiset kulmikkaat pokat 50-luvun elokuvista tutuissa kilpikonnanluun, metallin ja tumman grafiitinharmaan sävyissä.

Villit lasitVastakohtana edellisille, melko luonnonmukaisille tyyleille on neonväreissä ja villeissä muodoissa viihtyvän The Exentric-tyyli. Lotta Ahlvar mainitsee tämän tyylin esikuvaksi amerikkalaisen rikkaan taiteen keräilijän Peggy Guggenheimin, vaikka yhtä hyvin se voisi olla vaikkapa Elton John huisin kokeilevine pokineen.

Silmälasien yleisilme on siis linjassa muun muodin kanssa. Ekologisuus, kestävät materiaalit sekä käyttömukavuudeltaan ja turvallisuudeltaan luotettavat pokat asettavat suuria vaatimuksia myös tuotekehitykselle. Varsinaisesti kierrätysmateriaalista valmistettuja kehyksiä ei toistaiseksi ole saatavilla ainakaan useimpien valmistajien mallistoissa, vaikka Lotta Ahlvarin mukaan kokeiluja mm. vanhojen vinyyliäänilevyjen uusiokäyttämiseksi silmälasinkehyksien materiaalina on tehtykin.

FACE_lasitNousevat trendit, jotka suosivat vanhoja klassikoita, vintage-tyyliä ja kestävää käsityötaitoa antavat onneksi mahdollisuuden aitoon uudelleen käyttöön. Silmälasit voi tehdä vaikka jo klassikoksi muodostuneista RayBan Wayfarer-aurinkolaseista, kuten Moderådetin Lotta Ahlvar itsekin on tehnyt!

Minttu Paakkulainen

Kommentit (4)

Kyl se on aika kannattavaa ostaa sellaset lasit, joita sitte parinki vuoden päästä kehtaa käyttää, eikä varmaa kannata ostaa sellasii, mitkä vaa sopii nykymuotii mut joista ite ei tykkää suuremmin.Jep.
00

Silmälasipokissa on älyttömän vähän valinnanvaraa! Olin etsinyt omiin kasvoihini sopivia kehyksiä lähes vuoden, tarjollahan ei ole kuin enemmän tai vähemmän suorakulmaisia pokia. Eli leveyttä piisaa, vaan ei korkeutta. Pyydä niihin sitten istuttamaan moniteholinssit. Kyllä kaikki optikot väittävät, että kyllä näihin saa sellaiset. No saihan sitä. Ja vihdoin oli pakko kiikuttaa jo vanhentumaan pääsevä lääkärin resepti jollekin ja valita noista inhoamistani kehyksistä vähiten inhottava. Ja kun sitten pokat oli nenällä, ei lukualuetta tahtonut löytää ollenkaan, niin kapea se oli. Ja kun olin pari kertaa käynyt ”istuttamassa” pokia päähäni, selvisi että lukualue oli tehty jopa vanhoja kakkuloitani alemmaksi. No tulihan piirongin päälle kauniit silmälasit, eiväthän maksaneetkaan kuin yli 800 euroa. Sopii niitä ihailla ja ihmetellä, että olisi ollut mukavampaa käyttä se raha vaikka digiTV:hen.

No parin kuukauden päästä olen nähnyt noita tosi isoja pokia. Mulla kun nyt vaan sattuu olemaan aika pieni pää, joten en haluaisi enää katsoa isojen retrokehysten takaakaan itseäni. Mielestäni näytin ihan kamalalta jo silloin 70-luvulla, joten ei kiitos retromuodille!

Siis silmälasit ovat mielestäni ennenkaikkea näkemistä ei näkymistä varten. Se tuntuu näissä muotitouhuissa unohtuneen.
00

Minulle on hankala löytää kehyksiä jotka näyttävät päässäni hyviltä. Noin vuosi sitten löysin Donna Karanin kehykset ja olen ollut enemmänkuin tyytyväinen. Kyllähän niistä sai pulittaa aikasta paljon vaikka onkin vain yksi teho linssit, mutta ovat tyylikkäät ja muodikkaat. Ja ennenkaikkea passaa minun pärstään.. Joka kerta kun olen käynyt kokeilemassa muita kakkuloita niin olen vain enemmän tyytyväinen näihin pokiin.
00

Kyl se on aika kannattavaa ostaa sellaset lasit, joita sitte parinki vuoden päästä kehtaa käyttää, eikä varmaa kannata ostaa sellasii, mitkä vaa sopii nykymuotii mut joista ite ei tykkää suuremmin.Jep.
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi