Muoti

Näin saat hyvän omantunnon vaatekaapin edullisesti ja helposti

Eikö vaatekaapistasi taaskaan löydy sopivaa päälle pantavaa? Muotibloggaaja ja entinen himoshoppaaja Hannele Lampela neuvoo kirjassaan Täydellinen vaatekaappi - Onnellisen ostamisen salaisuus, kuinka kokoat toimivan vaatekaapin luonnonvaroja ja omia rahojasi tuhlaamatta.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
123Rf

Eikö vaatekaapistasi taaskaan löydy sopivaa päälle pantavaa? Muotibloggaaja ja entinen himoshoppaaja Hannele Lampela neuvoo kirjassaan Täydellinen vaatekaappi - Onnellisen ostamisen salaisuus, kuinka kokoat toimivan vaatekaapin luonnonvaroja ja omia rahojasi tuhlaamatta.

1. Osta vain vaatteita, joita käytät

Onko vaatekaappisi täynnä vaatteita, jotka sopivat jonkun muun vartalolle? Opi ensin eroon turhasta ostamisesta ja luovu ikäviä tunteita herättävistä vaatekappaleista myös omassa kaapissasi. On ekologisestikin tärkeää ostaa vain tarpeeseen ja vain sellaisia vaatteita, jotka tuottavat sinulle iloa vielä vuosia ostohetken jälkeenkin. Kun et osta turhakkeita, ostat eettisesti. Nykykuluttajien ongelma on liian suuri valikoima ja hälläväliä-suhtautuminen paitsi myytäviin tuotteisiin, myös oman kodin tavaramäärään. Älä anna vaatekaappisi olla paikka, jossa on negatiivisia tunteita tuottavia asuja.

Lue lisää: Vaatekaappi kuntoon – Ohjeet toimivan peruspuvuston kokoamiseen

2. Tunne tyylisi

Jotta et osta vääriä vaatteita kaappiisi, sinun on tunnettava tyylisi hyvin. Selvitä myös, mitkä vaatteet sopivat juuri sinun vartalollesi. Vaatekaapin peruspilareita ovat vaatteet, joita käytät jatkuvasti ja jotka sopivat lähes mihin tahansa asuun. Sellaisia ovat esimerkiksi mustat housut, bleiseri, hyvät tennarit ja harmaa neulepaita. Kun tunnet omat peruspuvustosi ja olet hankkinut niistä parhaan version, sinulla ei ole tarvetta hankkia uusia vaatteita jatkuvasti.

Lue lisää: Muotihoroskooppi – katso millainen tyyli sopii sinulle

3. Jos haaveilet Minna Parikoista, älä osta ”sitten kun” -kenkiä

Jos sinulla on vaatehaaveita, pyri toteuttamaan ne mahdollisuuksien rajoissa. Luotolla ei kannata ostaa tuhannen euron kenkiä, mutta jos haaveilet tietystä korkoparista ja olet unelmoinut niistä pitkään, ne kannattaa hankkia. Silloin et laita rahaa kenkiin, jotka korvaavat unelmaparisi.

Muista, ettei unelmavaatteiden tarvitse olla kalliita. Jos hinta on liian suuri, bongaa toivekohteesi esimerkiksi valmistajan alennusmyynneistä tai alennussivustoilta, kuten Outnet.comista. Merkkivaate ei ole yhtä kuin laadukas vaate, sekin on hyvä muistaa. Opettele tunnistamaan laatu, jotta vaatteesi kestävät käyttöä pitkään.

Lue lisää: Shoppailu Helsingissä – 10 parasta muotiliikettä

4. Suosi läpinäkyviä valmistajia

Suosi sellaisia valmistajia, jotka ovat valmiita kertomaan missä ja miten vaate on tehty. Älä kuitenkaan osta sieltäkään turhakkeita. Jos malliston vaatteet eivät huuda nimeäsi, et tule käyttämään niitä ja silloin niiden ostaminen on turhaa.

Lue lisää: Hukutko tavaraan? Tutustu KonMari-siivousmenetelmään

5. Shoppaile ystävilläsi!

Muista, että toisen turhake voi olla toisen aarre! Järjestäkää vaatteiden vaihtobileet, joihin jokainen tuo 1–2 tarkoin valittua, kaunista vaatetta mukanaan. Juhlissa vaatteet löytävät uudet omistajat!

Lue lisää: Vaikea valita? Näillä 7 vinkillä helpotat ja nopeutat päätöksentekoa

X