Lifestyle 2.7.2012

Sanna Saastamoinen-Barrois haluaa suunnitella klassikkovaatteita

Teksti: Anna.fi

Sanna Saastamoinen-Barrois on todellinen monilahjakkuus. Vai mitä sanotte taiteilijasta, joka on arvostettu valokuvaaja, designer ja taidemaalari.

Sannan suunnittelemassa Koivu-mallistossa näkyy metsän upea värimaailma.

Sannan suunnittelemassa Koivu-mallistossa näkyy metsän upea värimaailma. Kuva: Paula Kukkonen

Sanna muutti viime kesänä perheensä kanssa takaisin lapsuutensa maisemiin, Iisalmeen, asuttuaan sitä ennen vuosikausia Pariisissa. Sinne hänet vei nuorena opiskelupaikka, joka vaihtui myöhemmin menestyneeseen mallin uraan.

– Lapseni, Ea ja Lumi, saivat minut palaamaan Suomeen. Haluan, että he pystyvät ilmaisemaan itseään suomen kielellä ja heille muodostuu oma suhde ja tunnekokemukset. Täällä on vielä tallella pehmeys ja herkkyys, joka usein hukkuu suuren metropolin sykkeessä. Tarkoituksemme on rakentaa elämä Suomen ja Ranskan välille.

Vahva suhde vaatteisiin

Sanna jätti mallin työt kymmenisen vuotta sitten, mutta muoti kulki hänen matkassaan erilaisten töiden ja opiskelun muodossa.

Hänen ensimmäinen suunnittelemansa vaate oli ympyrätakki, joka sai hyvän vastaanoton ja antoi vauhtia suunnittelijan uralle.

– Pariisilla on iso merkitys kaikkeen. Oli ihana päästä nuorena Pariisiin ja nähdä valtava ihmisten ja kulttuurien kirjo. Sain tehdä töitä inspiroivien ihmisten kanssa jo malliaikoina. Mitä erilaisempaa elämää on ympärillä, sen rikkaampaa ja inspiroivampaa se on.

– Suvussani on ollut vaatekauppiaita monessa sukupolvessa, joten minulla on ollut lapsesta asti vahva suhde vaatteisiin. Äitini ei koskaan suostunut ostamaan keinokuituisia vaatteita meille, vaan vaatteen täytyi tuntua hyvältä ihoa vasten. Materiaaleilla on edelleen suuri merkitys suunnittelemissani vaatteissa, haluan käyttää aitoja luonnonmateriaaleja.

Sannan vaatteita myyvät Helsingissä Nina’s ja Design Forum

Sannan vaatteita myyvät Helsingissä Nina’s ja Design Forum. Sen lisäksi niitä myydään New Yorkissa, Lontoossa ja Pariisissa.

Töitä hyvällä mielellä

Sanna haluaa suunnitella klassikkovaatteita. Hän vierastaa sesonkiajattelua eikä halua tehdä tuotteita vain parin kuukauden markkinoille.

– Mallistossani on neuletakkeja, -mekkoja, -minihame, -toppi ja -huivi. Hain Koivumekkooni muodon ja värin tummanvihreästä metsästä, joka hohti hopeanharmaata taivasta vasten. Muita käyttämiäni värejä ovat hiekka, sininen, vaaleanvihreä ja asiakkaiden toivomuksesta musta. Värien vaihtelu tekee vaatteesta aina uudenlaisen. Neuleiden lisäksi mallistossani on Orneuleen luomupuuvillasta ja pellavasta tehtyjä mekkoja ja toppeja.

– Muutettuani Suomeen, halusin tehdä mallistoni kokonaan Suomessa ja pitkän etsimisen jälkeen löysin fantastisen yhteistyökumppanin, Tuoriniemi Dreams Oy:n. Omistajilla, Markulla ja Riitalla, on ainutlaatuinen tietotaito ja he ovat intohimoisia tekijöitä. Heillä on käytössään paljon eri tekniikoita ja samalla kun piirsin neuleen kuvioita, valitsin niihin kuhunkin sopivan tekniikan. Päätin etukäteen jokaisen silmukan paikan ja neule oli aivan kuin lyijykynäteos. Teen taiteessa yleensä töitä yksin, mutta vaatetta on hauska tehdä yhdessä. Unelmani on, että ihmiset voivat tehdä töitä hyvällä mielellä ja se toteutui Markun ja Riitan kanssa. Heidän lisäkseen teen yhteistyötä iisalmelaisten ompelijoiden, Aune Malkin ja Jenni Saastamoisen, kanssa.

– Olen iloinen, että Suomessa on vielä ihmisiä, jotka osaavat tehdä käsitöitä. Olin aiemmin luksusta vastaan, mutta juuri käsityöt ovat Suomessa huippuluksusta, jota maailmalla arvostetaan. Esimerkiksi pitsiliinat, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle. Samalla minua surettaa, että suomalainen tietotaito on katoamassa, tehtaita suljetaan ja omaa elämänlaatua vedetään vapaaehtoisesti alemmaksi. Ja mitä se lopulta maksaa, kun kaikki tuotteet tuodaan Kiinasta?

Sannan mallistoa

Kaikki lähtee tarinasta

Pellavan jälkeen Sanna haluaisi kokeilla neuleissaan merinovillaa.

– Minua kiinnostaa kovasti myös nokkoskuitu. Se on yhtä kestävää kuin puuvilla, ja yhtä pehmeää kuin silkki. Olen tehnyt yhteistyötä Pohjois-Savossa Kalevala-naisten kanssa ja saanut heiltä arvokasta perinnetietoa. En halua tehdä sellaisia tuotteita, jotka vahingoittavat ihmisyyttä tai maaperää. Minulla pitää olla hyvä omatunto kaikesta tekemästäni.

– Suunnitteluni aluksi mietin tarinan, mitä haluan ilmaista vaatteellani. Olen suosinut geometrisia muotoja. Ensin tein pelkästään ympyrää, sitten neliöitä ja suorakulmioita, jotka sopivat urbaaniin pariisilaiseen mallistooni. Koivuvaatteissa metsän rikkauteen sopivat neliöt, kaaret, ympyrät ja ovaalit. Kaavat ovat kuin abstrakteja taideteoksia seinällä. Ompelen aina käsin vaatteiden protot. Minulle on tärkeää, että vaate toimii ja siinä voi vapaasti liikkua.

– Olen suunnittelijana hidas ja minulla täytyy olla tarpeeksi aikaa tehdä asioita. Ahdistun, jos minut laitetaan raamien sisälle tai tahti on liian nopea. Elämässä täytyy olla seikkailun makua ja tunne, että kaikki on mahdollista. Nautin elämän yllätyksellisyydestä.

Sannan mallistoa

Afrikka inspiroi

– Eri taiteen lajit täydentävät toisiaan. Olen taiteilija, ja design, valokuvaus sekä maalaus ovat minun tekniikoitani. Valokuvaus on minulle tärkeintä, kaikesta muusta voin taiteessa luopua, mutta en valokuvauksesta. Olen totaalisen läsnä kuvatessani ja haluan nähdä ohikiitävän hetken. Maalauksen kautta taas pääsen lähelle väri- ja muotomaailmaa.

– Olin hiljattain Etelä-Afrikassa ja tutkin siellä kankaita sekä naisten muotokieltä ja pukeutumistyyliä. Minua inspiroivat Afrikassa valo, värit ja muodon rikkaus, ihmisten ilo ja rohkeus pukeutua. Kaikki se kauneus, joka toivottavasti näkyy seuraavassa mallistossani.

Sanna Saastamoinen-Barrois’n blogi

Teksti: Sirpa Jäkkö
Kuvat: Paula Kukkonen ja Sanna Saastamoinen

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi