Lifestyle 3.1.2008

Tyylikkäänä treenaamaan

Teksti: Anna.fi

-Vuoden alussa monet tekevät pyhän päätöksen, että nyt vihdoinkin alkaa kunnon kohennus ja säännöllinen treenaaminen. Alkuvuodesta kuntosalit ja ohjatut jumpat pullistelevat innokkaista osallistujista ja tanssi- jooga- ym. kurssien varauslistat täyttyvät nopeasti. Vuoden edetessä alkuinnostus kuitenkin laimenee helposti.

Hyvä keino motivaation löytämiseksi on heittää vanha virttynyt t-paita ja venähtäneet college-housut nurkaan ja satsata uusiin toimiviin varusteisiin. Tyylikkäät treenivaatteet innostavat takaisin liikkumaan ja pirteät värit toimivat piristysruiskeena talvipimeällä.

Vaatteita joka lajille

-Tärkeintä liikunnassa on tietenkin, että vaatteet ovat miellyttävät päällä ja riittävän joustavat, että niillä ylipäätään on mahdollista liikkua. Kaikilla suurilla urheiluvaatevalmistajilla on kuitenkin omat linjansa eri lajien harrastajille. Esimerkiksi joogaan suunnitellut vaatteet ovat useimmiten pehmeän sävyisiä ja muodoiltaan sekä leikkauksiltaan väljähköjä. Tosin tehokkaamman power-joogan suosion kasvaessa myös jooga-asujen linjat ovat muuttuneet urheilullisemmiksi. Harmaan, vanhan roosan ja valkoisen eri sävyt ovat suosittuja jooga-tyyppisissä lajeissa ja leikkauksissa on havaittavissa vaikutteita itämailta.

Kuntosaliharjoittelu, tanssi ja trendikkäät nyrkkeilyyn ja armeijatreeniin pohjautuvat liikuntamuodot asettavat omat vaatimuksensa asusteille. Hengittävät materiaalit ja toiminnalliset leikkaukset ovat must lajeissa, joissa hikoillaan paljon ja liikeradat ovat suuria. Varsinkin aerobic- ja tanssiasut ovat saaneet runsaasti vaikutteita 80-luvulta. Fame ja Flashdance elokuvista tuttua meleerattua harmaata piristetään mielellään pinkeillä, turkooseilla tai kirkkaanpunaisilla yksityiskohdilla tai asuilla. Myös graafiset linjat, neonvärit ja metallinkiilto eli muusta muodista tutut elementit ovat mukana urheiluvaatteissa.

Tärkeät tossut

-Tossuja on tarjolla todella moneen tarpeeseen ja makuun. Kevyimmät versiot sopivat lähinnä sellaisiin lajeihin, joissa ei hypitä ja niitä markkinoidaankin usein jooga- tai pilates-tossuina. Paljon hyppyjä ja ponnistuksia sisältävät lajit vaativat jalkineelta kunnon iskunvaimennuksen ja tukirakenteet auttavat välttämään loukkaantumisia. Tyyliltään urheilukengät ovat varsin futuristisia. Kiiltävät metallisävyt, värikkäät pohjarakenteet ja tehosteraidat sekä erikoiset leikkaukset ja kekseliäät nauhoitukset tuovat ajankohtaista ilmettä. Futurististen urheilukenkien lisäksi liikuntasaleihin on saapumassa katumuodista tuttu retro-henkinen tossutrendi. 80-luvun vitivalkoiset Reebokit ja vihreä-valkoiset retro-Adidakset  tekevät paluun trenditietoisen treenaajaan varustelaukkuun viimeistään keväällä.

Pirteät varusteet

-Aina ei ole tarvetta panna kiertoon koko treenivaatevarastoa, mutta pieni uudistus piristää silti mieltä. Iloisen värinen treenilaukku, ihanan pehmeä pyyhe salille mukaan otettavaksi tai vaikka hauskan värinen vesipullo tuo mukavasti uutta motivaatiota. Monien valmistajien mallistot antavat mahdollisuuden todelliseen ”tekstiiliurheiluun”. Halutessaan voi sävyttää yhteneväisesti koko asunsa tossuista t-paitaan ja hikinauhasta vesipulloon.  Ylistailaamista kannattaa kuitenkin välttää, mikäli ei halua näyttää aivan vasta-alkajalta, joka on saapunut salille suoraan urheiluvaatekaupasta.

Uudet treenivaatteet piristävät mieltä, mutta tärkeintä kuitenkin on, että liikunta tuottaa hyvää mieltä ja iloa – vaatteiden on tarkoitus vain auttaa tässä tavoitteessa!

Minttu Paakkulainen

Kuvat:

Adidas
Casall
Puma

Kommentit (12)

Liikunnassa ja urheilussa kannattaa satsata hyvään laatuun. Urheiluvaatteissa materiaalit ovat hyviä. Ne eivät tunnut märiltä, vaikka olisi miten hiki. Ne on helppo pitää puhtaina, kuivuvat nopeasti ja ovat siistejä suoraan narulta. T-paita sen sijaan tuntuu märältä, liimautuu ihoon, vaatii tehokkaan pesun, kuivuu hitaammin, näyttää vähän ryppyiseltä…
00

Ei kai sinne salille keikalemaan mennä.
Eikö riitä, että asu on mukava.
Minusta salivaatetuksessa saisi olla enemmän huumoria ja omaperäisyyttä kuin trendiä.
00

Tilasin netistä itselleni Röhnischin treenipaidan ja -housut salikäyttöön. Käytän sitä suurinta kokoa 54/56, jota ei oikein kaupoista löydy. Näinkin iso akka haluaa pitää muitakin vaatteita salilla kuin halpistrikoita. Uudet kenkäni ovat pehmeää nahkaa ja kivan näköisetkin luonnonvaaleat vaaleanvihrein ja vaaleankeltaisin raidoin, nauhattomat venykkeelliset. Aerobic-tossut ovatkin sitten ihan erikseen: tylsät mustat Niket.
00

Jaa-jaa, mitähän sitten, kun on jo liikkunut vuosia – jaksaako aina vuodesta toiseen innostua jostain uusista jumppakuteista?
Tottakai tärkeää että vaatteet ovat miellyttävät ja käytännölliset.

Ehkä kannattaa kuitenkin etsiä liikuntamotivaatio jostain muusta kuin niistä kuteista… Itseäni ainakin häiritsee liikunnan kaupallistuminen, mikä tuntuu asettavan sisältöjä liikunnan harrastamiselle vähän liikaakin.
00

Itse liikun monta kertaa viikossa ja olen liikkunut jo monen vuoden ajan. Kyllä se vaan on niin että on paljon mukavampi mennä treenaamaan mukavissa JA hyvännäköisissä vaatteissa! Itseäänhän siellä joutuu paljon tuijottamaan peilistä kun esimerkiksi tanssitunnilla tai jumpassa tarkistaa tekeekö liikkeet oikein. On kamalaa katsella aina kauhtuneita verkkareita ja väsyneitä kasvoja. Vähän meikkiäkin voi siksi laittaa jos ei ole aivan pahin hikitunti tulossa.
00

Juuri nämä asiat ajaa monet muut – meikäläisen lisäksi –
tekemään jotain ihan muuta kuin käymään salilla.
Jos joku haluaa itsensä kuntoon,
ei kai siihen tarvita viimeisintä muotia olevia kuteita ??
Noihin saa uppoamaan sievoisen omaisuuden,
jos kaikki uusimmat muotivillitys-vermeet hommaa.

Eiköhän me tavikset vaan ihan omaksi iloksemme liikuta,
ja niissä mukavissa vaatteissa,
eihän se kroppa paremmaksi muutu vain muodikkaita riepuja hommaamalla, vaan sille pitää tehdä jotain konkreettista.
00

Äh, Kannattaisko kokeilla? – et tainnut lukea ainakaan minun kirjoitustani tarkkaan. Mielestäni on kiva liikkua vaatteissa jotka ovat SEKÄ mukavia ETTÄ hyvännäköisiä. Kun harrastaa paljon liikuntaa (olipa tavis tai himotreenaaja tai mitä tahansa) viettää paljon aikaa treenisalilla. Mitä ihmeen pahaa siinä on että silloin(kin) haluaa näyttää kivalta? Eivät kai rasvaiset hiukset ja reikäiset vaatteet kulje käsi kädessä liikunnan kanssa? Liikkuminen on itsestään huolehtimista samoin kuin kaikki muukin itsestään huolehtiminen johon minun mielestäni kuuluu myös kauneudenhoito (kenellä missäkin määrin) ja OMAA SILMÄÄ miellyttävät vaatteet. Miksei siis laittaisi nättejä vaatteita myös silloin kun liikkuu? Minä väitän että on jopa motivoivampaa liikkua kivan näköisenä kuin että joka kerran kun katsoo peiliin toteaa että näytänpä minä hurjalta. Mikä meissä suomalaisissa on vikana että itsestään ja ulkonäöstään huolehtiminen tulkitaan aina turhamaisuudeksi, pöyhkeilyksi ja ylpeilyksi? Miksei se voi olla ihan vaan hyvän mielen juttu?
00

Allekirjoitan kyllä tuon edellisen, eli sen että on mukavaa liikkua sekä hyvännäköisissä ja käytännöllisissä vaatteissa ja siitä iloakin on.

Itsellä on takana kausi, jolloin motivaationi harrastaa liikuntaa on ollut todella vaakalaudalla ja olen joutunut miettimään ja pohtimaan, mistä ilo ja kiinnostus liikuntaan voisi tulla takaisin.

Joo – tuskin tulee kaivamalla reikäiset verkkarit kaapista mutta vaatetuksen korostaminen liikkumisessa on minusta asetettu vähän liian korkealle sijalle. En ole myöskään sellainen liikkuja, joka jaksaa vuodesta toiseen motivoitua vain itseni peiliin tuijottamisesta (vaikkakin mielestäni tämäkin voi olla yksi osa asiaa ja ymmärrän ihan hyvin tämän edellisen kirjoittajan pointin asiassa), se ei vaan mielestäni ole eikä voi olla tärkeintä. Sen vuoksi tässä vaatehehkutuksessa lähdetään mielestäni väärään suuntaan.

Kyllähän eläkeläistenkin pitää hoitaa kuntoaan salilla käymällä, mitä sisältöjä heille on tarjolla, kun ei makkarankuorivaatteet istu tai ole enää jäljellä sitä ulkonäköä mitä peilistä tuijottaa?
00

itse kuntoilen ainakin 4 kertaa viikossa, niinkuin mymmeli sanoi, niin kyllä vaatteiden pitää olla hienot ja trendikkäät. jos menee vanhoissa verkkareissa jumppaan tai salille, niin tulee kyllä nolo olo, kun kaikki tuijottavat vanhoja, haalistuneita vaatteita. ja omaakin silmää miellyttää, kun peilistä kurkkaa joku nätti ja trendikäs kuin ruma ja tyylitön. meikkiä tietenkin vähän kasvoihin, ettei tarvitse ihan muumiona lähteä jumppaamaan. kaiken lisäksi kuntoilusta tulee entistä hauskempaa, kun on nätit vaatteet päällä. 🙂
00

Onneksi omassa harrastuksessani pitää käyttää lajiin kuuluvia shortseja. Helpottaa paljon kun tietää, että mitään uutta ei tarvitse hommata. Paitoja voi aina hommata, mutta ne kaksi jotka ostin vuonna 2003 ovat vieläkin ylivoimaisesti parhaita. Täysin ehjiä, helppoja pestä ja hyvän mallisia, sopii harrastukseen kuin harrastukseen.

Mitään uutta ei ole tarvittu pariin vuoteen ja peilikuva miellyttää treeneissä eniten juuri näissä vaatteissa, uusista treenivaatteista ei olu mihinkään. On merkkivaatteilta kadonnut taito tehdä hyviä treenivaatteita.
00

3-4 krt/vko treenaamiseen tarvitaan aika paljon varusteita, jos ei halua pestä pyykkiä joka päivä. Olen hankkinut viime aikoina 3 trikoot, 5 paitaa, 3 liivit, paljon tanssi-/juoksusukkia, salihanskat, tanssitossut. Mitään ei ole liikaa. Vielä tarvitaan salikäyttöön sopivat kengät. Vaatteet leikkauksillaan vaikuttavat valtavasti siihen, miltä kroppa näyttää ja värien pitää sopia sekä yhteen että käyttäjälleen (eikä pelkästään mustaa).
00

En ymmärrä ku jotku rutisee, ettei treenivaatteiden tarvi olla modernit ja uusinta uutta, pääasia on että ne on mukavat..! Mutta nuo uudet vaatteethan juuri nimenomaan on sitä!! Ne istuvat hyvin, hengittävät, ja tuntuvat mukavilta! Ja kyllä minun mielestä on kiva välillä, kun on uudet vaatteet, niin on kiva katsoa omia uusia vaatteita peilistä kun treenaan. Ihan samalla tavalla treenivaatteisiin voi satsata, kun arkivaatteisiin! Eikä treenivaatteiden tarvitse olla kaupan kalleimmat..
00

Liikunnassa ja urheilussa kannattaa satsata hyvään laatuun. Urheiluvaatteissa materiaalit ovat hyviä. Ne eivät tunnut märiltä, vaikka olisi miten hiki. Ne on helppo pitää puhtaina, kuivuvat nopeasti ja ovat siistejä suoraan narulta. T-paita sen sijaan tuntuu märältä, liimautuu ihoon, vaatii tehokkaan pesun, kuivuu hitaammin, näyttää vähän ryppyiseltä…
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi