Lifestyle 5.2.2009

Tyylivinkkejä Tukholman muotiviikolta!

Teksti: Anna.fi

AcneJuuri päättyneet Tukholman muotiviikot ovat kokonsa puolesta huomattavasti pienemmät kuin maailman muotimetropolien Pariisin, New Yorkin, Lontoon ja Milanon vastaavat tapahtumat. Kuitenkin meille tavallisille muodin kuluttajille Tukholmassa esitellyt mallistot kertovat todenmukaisemmin millaisia vaatteita ja tyylejä kaupoista seuraavalla sesongilla löytyy. Useimpien vaatekaapista kun todennäköisemmin löytyy enemmän normaalin hintaluokan ruotsalaismerkkejä kuten Acnea, Filippa K:ta tai Odd Mollya kuin kansainvälistä tähtitieteellisen kallista high fashionia.

Back to basics

Muoti reagoi herkästi yhteiskunnallisiin muutoksiin ja taloudellinen taantuma vaikuttaa selvästi tuleviin mallistoihin. Vaikka tuskin kukaan enää sortuu lukemaan laman merkkejä helman pituudesta, on villien ideoiden ja kokeellisten viritysten puuttuminen selvä merkki suunnittelijoiden kokemasta epävarmuudesta. Paluu perusarvoihin, selkeisiin linjoihin, monta sesonkia kestäviin klassisiin malleihin ja laadukkaisiin materiaaleihin selkeä vastaus tämän ajan henkeen. Kuka haluaa hankkia vain yhdet bileet kestävän muovimekon, kun epävarmuus kolkuttaa oven takana?

AcneAcneAcneAcne

Maskuliininen arki

Sofistikoituneet yömustat jakkupuvut, tyylikkäästi korostetut olkapäälinjat ja väljälinjaiset päällystakit luovat pohjan ensi syksyn arkipukeutumiselle. Klassiset ”prässihousut” tekevät näyttävän paluun ja monet ovatkin valmiita julistamaan hameiden ja mekkojen valtakauden päättyneeksi. Helmojen ystävän ei silti tarvitse olla kauhuissaan. Maskuliiniseen bleiseriin sopii mainiosti yhdistettäväksi myös naisellinen kynähame tai leveät kellohelmat. Uutta on kapean hameen pituus, joka on laskeutunut huomattavasti lähemmäksi polvia kuin pitkään aikaan. Sen sijaan laajahelmaiset hameet ovat edelleen ruotsalaissuunnittelijoiden mukaan suorastaan huolestuttavan lyhyitä.

Housumalleja on tarjolla monen eri tyylisiä. Suosituin malli on vyötäröltä kapea ja laskosteltu siten, että lantiolla ja reisien kohdalla on selkeästi väljyyttä, kavetakseen jälleen nilkkaa kohti. Perinteinen porkkanamalli siis. Myös aivan kapeita sikarimallisia housuja näkyi useammassakin mallistossa samoin kuin huikean leveitä sailor-tyyppisiä puntteja. Valinnan varaa siis on ja jokaisen luulisi löytävän omalle vartalolleen sopivan pienellä vaivalla!

Cheap MondayCheap Monday

Samettia ja pikkumustia

Jos arkipäivisin pukeutumista hallitsevatkin järkevät klassiset linjat on iltapukeutuminen sensuellia ja naisellista. Sametti on ensi juhlasesongin ykkösmateriaali, vaikka vanhoja suosikkeja kuten paljetteja näkyikin edelleen hiukan ja jokunen pitsimekkokin. Musta on juhlaväreistä edelleen kiistaton ykkönen, mutta myös syvää tummansinistä, harmaan eri sävyjä, luumunpunaista ja jonkin verran myös ihan kirkkaita värejä, kuten keltaista, on tulossa tarjolle. Vaikka iltaisin tyyli onkin selvästi naisellisempi kuin pävällä, näkyi monessa mallistossa varsin rokkihenkisiä kenkiä ja bootseja yhdistettynä kotelomekkoihin ja pikkumustiin. Ristiriitaa ja vastakohtaisuutta haetaan siis pukeutumiseen ajankohdasta ja tilaisuudesta riippumatta.

Koruja näkyi näytöksissä yllättävän vähän, vaikka viime sesongit ovat olleet niiden kulta-aikaa. Muutamissa mallistoissa näkyi edelleen hurjia ketjuröykkiöitä mallien kaulassa ja jotkut vannoivat yhä rannekorujen nimeen. Tuoreimmalta tuntuu yksittäisen erittäin näyttävän taiteteoksen omaisen korun lisääminen muuten simppeliin asuun.

Mini MarketMinimarket

Risafarkkuja ja rokkihenkeä

Kaiken klassisuuden ja aikuismaisen jakkupukeutumisen lisäksi Tukholmassa nähtiin myös rennompaa ja kapinallisempaa tyyliä. Reikäiset moneen kertaan paikatut risafarkut, roikkuvat hameenhelmat ja hiukset hujan hajan catwalkilla lompsivat mallit ovat nekin tyypillisiä ajan merkkejä. New Grunge -nimellä kutsuttu tyylisuunta on paljon velkaa 80-luvun lopun lamakauden Pohjois-Amerikasta peräisin olevalle pukeutumiselle. Flanellipaidat, roikkuvat neuleet ja kampaamattomat hiukset toimivatkin hyvin vastapainona muuten hyvin asiallisen oloiselle ensi syksyn muodille.

Tiger of SwedenTiger of Sweden

Tukholman muotiviikolta raportoi

Minttu Paakkulainen

Kuvat copyright: Fashion Week by Berns

Kommentit (1)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi