Blogit 17.8.2017

Appelsiini-sitruunalikööri

Appelsiini-sitruunalikööri on herkullinen tapa säilöä kesän maut nautittavaksi syksyn pimeydessä. Se kirjaimellisesti lämmittää, mutta toimii myös makeana digestiivinä aterian päätteeksi.

appelsiini-sitruunalikööri

Liköörin valmistus kotioloissa on helppoa. Tarvitset vain sitruunan- ja appelsiininkuorta, sokeria, vettä, kirkasta alkoholia ja aikaa. Viimeisimmän merkitystä ei voi liikaa korostaa, valmistus kun kestää viikkoja.

Alkoholin valinnassa pätee kaksi sääntöä. Mitä vahvempi alkoholi, sitä paremmin sitrusten maku tarttuu uuttamisen aikana. Samalla tarttuvat kuitenkin myös valkoisessa kuoren osassa olevat karvaudetkin. Tämän voi tietysti estää käyttämällä miedompaan, esim. n. 32% alkoholia, sitrusten maku ei kuitenkaan tartu enää niin hyvin. Sitrusten kuorimiseen kannattaakin nähdä vaivaa, se kun vaikuttaa eniten makuun.

Appelsiini-sitruunalikööri

  • 5 dl kirkasta alkoholia. (yli > 40% vahvuista)
  • 2 luomusitruunan raastetut kuoret
  • 3 luomuappelsiinin raastetut kuoret
  • 4 dl vettä
  • 2 dl ruokosokeria.

Raasta appelsiinien ja sitruunoiden kuori. Vältä valkoisen kuoren osan joutumista mukaan. Laita kuoret kannelliseen lasipurkkiin ja kaada kirkas alkoholi päälle. Anna tekeytyä jääkaapissa 2-3 viikkoa.

Tekeytymisen jälkeen siivilöi alkoholi. Kiehauta vesi ja liuota sokeri siihen. Anna liemen jäähtyä. Yhdistä suodatettu alkoholi ja sokeriliemi litran lasipulloon. Anna liköörin tekeytyä vähintään viikon ajan jääkaapissa. Säilytä pulloa jääkaapissa, ja tarjoa se aina kylmänä.