Blogit 13.1.2017

Bataattiranut

Bataattiranskalaiset ovat yksi helpommista herkkuruoista mitä maa päällään kantaa. Periaatteessa et tarvitse valmistukseen kuin bataattia ja suolaa – loppu on pelkkää hifistelyä.

Bataattiranskalaiset

Sain edellisen, Sloppy Joeta käsitelleen reseptin jälkeen palautetta viittauksestani bataattiranskalaisiin. Siis miten valmistan kyseisen herkun ja onko reseptiä mahdollista saada suurempaankiin tietoisuuteen. Onhan se, ei se mikään perintösalalaisuus ole…kyse on niin yksinkertaisesta reseptistä, etten edes arvannut sitä kaivattavan.

Omassa bataattiranujen reseptissäni on  pari pientä niksiä, ne huomioimalla ranut onnistuvat takuuvarmasti.

Bataattiranut

  • 1 iso bataatti
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1-1,5 rkl mausteita. Voit säätää ranujesi maun oman makusi mukaisesti.
    • Omassa mausteseoksessani oli:
      • 1 rkl savupaprikaa
      • 1 tl mustapippurirouhetta
      • 1 tl kuivattua rosmariiniä
      • 1/2 tl kanelia.

Harjaa bataatti huolellisesti puhtaaksi. Leikkaa bataatista ensin pitkittäissuunnassa hieman alle yhden sentin paksuisia kiekkoja. Leikkaa sitten nämä kiekot alle sentin paksuisiksi tikuiksi. Huuhtele bataattitikut kyylmällä vedellä. Laita tämän jälkeen tikut kulhoon ja lisää kylmää vettä niin että ne peittyvät. Anna tikkujen liota puolisen tuntia. Huuhtele tikut vielä kertaalleen tämän jälkeen. Kuivaa tikut pyyhkeen päällä huolellisesti. Tällä keinolla bataattien sisältämä tärkkelys poistuu ja ranuista tulee varmemmin rapeita.

Sekoita öljy ja mausteet bataattitikkuihin – älä kuitenkaan lisää vielä suolaa. Levitä tikut uuniritilälle niin etteivät ne tipu raoista pois. Kypsennä uunista riippuen kiertoilmalla 20-25 minuuttia 225C. Lisää suola vasta kypsennyksen jälkeen.