Blogit

Churrot – Espanjalaiset munkkitangot

28.4.2014 Teksti: Teijo Salonpää

Kaikki kokeilevaa keittiötä harrastaneet tietävät tunteen kun oma tuotos näyttää joltain ihan muulta kuin kuvasta katsottu esikuvansa. Näin kävi myös minulle tänään tehdessäni elämäni ensimmäistä kertaa churroja- Espanjalaisia uppopaistettuja munkkitikkuja.

Kuten kuvasta näkyy, vaatii pursottimen käyttö vielä hieman harjoittelua.

Churrot ovat alkuperältään Espanjalaisia uppopaistettuja leivonnaisia, joita perinteisesti syödään aamisella paksuun kaakaoon dippaamalla. Suomalaiseen makumaailmaan tottuneelle mieleen tulevat ensimmäisenä tikkumaiset munkin, eikä makumaailma mahdottomasti edes siitä eroakaan.

Churroja jotka toimivat esikuvina myös omille tuotoksille. Kuva: Wikipedia.

Toisin kuin munkit ja muut tutut uppopaistetut herkut, ei churroja nostateta hiivalla. Niiden valmistus onkin kypsennystä lukuun ottamatta sama kuin tuulihatuissa – resepti on käytännössä sama. Kuumaan veden ja rasvan seokseen sekoitetaan jauhot ja tämän jälkeen kanamunat vatkataan sekaan. Tämän jälkeen löysähkö taikina pursotetaan kuumaan öljyyn, jossa churrot valmistuvat 2-3 minuutissa. Lopuksi churrot pyöritellään vielä kanelisokerissa.

Vaikka omat luomukseni eivät ulkomuodolla häikäisseetkään, ei niiden makua voi moittia – päinvastoin. Jälkikasvu jopa toivoi näitä vapuksi perinteisten munkkien tilalle. Luulenpa vielä että toive tullaan toteuttamaankin.

Churrot

  • 100 g voita
  • 1/2 tl suolaa
  • 2,5 dl vettä
  • 2,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 3 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl kanelia
  • 1 l rypsiöljyä paistamiseen.

Kiehauta vesi, suola ja voi. Sekoita jauhot nesteeseen. Tuloksena pitäisi olla kiinteähkö ja melkein kasassa pysyvä taikinapallo. Vaahdota kananmunat ja kaada se nauhana taikinaseokseen samalla vatkaten…helpoiten tämä käy yleiskoneella. Sekoita taikina tasaiseksi.

Laita taikina pursotin pussiin tai pakastepussiin. Valitse korkeintaan 10 millin pursotin aukko – mikäli käytät pakastepussia, ei pussiin puhkaistavan reiän tarvitse olla edes tätä.

Kuumenna öljy 190C lämpöön pursota taikinasta tankoja öljyyn. Tangot kannattaa katkaista saksilla. Kypsennä molemmin puolin vaalean ruskeiksi. Nosta churrot öljystä metallisella reikäkauhalla ja keittiöliinan päälle. Kuivaa tangot nopeasti ja pyöritä ne sen jälkeen kanelin ja sokerin seoksessa.