Blogit 27.8.2017

Etikkasäilötyt rouskut

Etikkaan ja öljyyn säilötyt rouskut on oiva tapa säilöä ja maustaa sienet käytettäväksi myöhemmin syksyn ja talven aikana. Purkit umpioimalla säilyvyys on taattu, ja voit käyttää niitä turvallisin mielin useita kuukausia valmistuksen jälkeen. Mikäli aioit tarjoilla rouskut lähipäivien aikana valmistuksesta, ei umpiointia tarvitse tehdä.

säilötyt rouskut

Olen itse valmistanut näitä etikka-öljyrouskuja kangas-, haapa-, karva- ja kangaspalsamirouskuista. Syy tähän on yksinkertainen, niitä kaikkia kasvaa kotini lähellä. Kangas- ja kangaspalsamirouskut kasvavat usein vielä ryppäissä tai pienellä alueella, kun löydät yhden, löydät yleensä paljon lisää.

Etikkasäilötyt rouskut

Mikäli haluat, voi etikkarouskut umpioida purkituksen jälkeen. Ne säilyvät silloin useita kuukausia jääkaapissa ilman pilaantumisen vaaraa. Jos pelkästään marinoit sienet, säilyvät ne jääkaapissa muutamia päiviä. Säilyvyyttä voi kuitenkin pidentää desinfioimalla purkit ennen valmistusta. Umpioinnin ja desinfioinnin ohje on reseptin lopussa.

  • 1-2 litraa tuoreita rouskuja (karkeasti paloiteltuna)
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1/2 punttia tuoretta timjamia (tai 1/2 rkl kuivattua)
  • 1 tl mustapippuria rouheena
  • 1/2 rkl kuivattua rosmariiniä.

Ryöppää rouskuja 5-10 minuuttia lajista riippuen. Valuta rouskut ja anna niiden hieman jäähtyä. Silppua sipuli, valkosipuli ja tuore timjami. Sekoita keskenään rouskut, sipuli, valkosipuli, mausteet ja suola.

Marinointiliemi

  • 1,5 dl oliiviöljyä
  • 3/4 dl väkiviinaetikkaa
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 1,5 dl vettä
  • 3/4 dl ruokosokeria
  • 1 rkl suolaa.

Laita kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Anna liemen hieman jäähtyä.

Sienten purkitus

Laita sienet lasipurkkeihin niin että tyhjää tilaa jää n. 1/4 purkin koosta. Itse suosin pieniä, n. 3 dl kokoisia (syystä että yhden purkin pilaantuminen ei tuhoa kerralla kaikkea säilöttyä). Jos umpioit sienet (eli haluat niiden säilyvän takuuvarmasti) lue alhaalta löytyvästä ohjeesta purkkien desinfiointi ja palaa sitten takaisin tähän. Kaada marinointiliemeä purkkiin niin että liemi peittää sienet vähintään yhden sentin verran. Laita kansi tiukasti kiinni (ja umpioi halutessasi. Säilytä purkkeja jääkaapissa.

Umpiointi

  • Desinfioi purkit ja niiden kannet. Helpoiten se tapahtuu keittämällä purkkeja muutaman minuutin vedessä. Käytä purkkien ja kansien pois ottamiseen pelkästään puhtaita pihtejä/lastoja/tms.
  • Purkita sienet yllä olevan ohjeen mukaisesti.
  • Laita purkit isoon kattilaan ja kaada kattilaan vettä niin että purkit peittyvät vähintään parin sentin verran
  • Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä 30-60 minuuttia (pieniä purkkeja-isoja purkkeja)
  • Nosta purkit varovasti pöydälle jäähtymään
  • Purkkien kannet painuvat alas jäähtyessään (osa jopa kovaäänisesti). Anna purkkien jäähtyä niin ettei niiden pinta tunnu enää lämpimältä.
  • Tarkista umpioinnin onnistuminen painamalla kantta sormella. Mikäli kansi ei jousta, on umpiointi onnistunut. Jos jonkin purkin kansi syystä tai toisesta joustaa, kannattaa kyseise purkin sisältö käyttää ensimmäisenä.

Umpioinnin ohjeesta kiitän Marttojen nettisivua.