Blogit

Flammkuchen – Elsassilainen liekkipiirakka

17.5.2014 Teksti: Teijo Salonpää

Flammkuchen on pizzan kaltainen, yksinkertainen avopiirakka. On suorastaan ihme ettei se ole levinnyt Suomeen laajemmassa mittakaavassa. Piirakka kun on äärimmäisen herkullinen ja suorastaan naurettavan yksinkertainen valmistaa.

Flammkuchen - Elsasilainen liekkipiirakka

Kaikki 8. luokan historian tunnilla hereillä olleet muistavat Westfalenin rauhan…mitenkö 30-vuotisen sodan päättynyt rauha liittyy yksinkertaiseen avopiirakkaan?  No silloin Elsassin nimi muuttui ensimmäistä kertaa Alsaceksi, alueen omistus siirtyi silloin Saksalta Ranskalle. Tapahtuma ei ollut suinkaan viimeinen – käytännössä kaikissa sen jälkeen käydyissä alueen sodissa alue vaihtoi omistajaa, ja tämän flipperin peluun seurauksena alueen asukkaiden identiteetillä onkin pysyvät juuret molempiin historiallisiin kotimaihinsa. Lienee lähes turha mainita saman näkyvän myös alueen ruokakulttuurissa. Flammkuchen onkin enemmän saksalainen ruoka kuin ranskalainen, vaikka nykymaantiedon mukaan Elsass- anteeksi Alsace onkin osa Ranskaa.

Piirakka on nimensä mukaisesti alun perin valmistettu avotulella tai erittäin kuumassa uunissa.  Täytteinä siinä on käytetty ainoastaan ranskankermaa, voimakkaasti savustettua sianlihaa kuutioituna ja keväisin ehkä varhaissipulia. Mitään muuta flammkuchen ei täytteikseen tarvitse- ja vaikka mieli kuinka tekisi lisätä esim. aurinkokuivattuja tomaattia tai juustoa liekkipiirakan päälle, kannattaa ne säästää johonkin muuhun…flammkuchen ei ole flammkuchen jos se alkaa muistuttaa pizzaa. Täytteiden määrä on myöskin varsin hillitty, lihan ja sipulin on tarkoitus olla mausteena, ei vatsan täyttäjänä.

Voimakkaasti savustettua sianlihaa on nykyisin vaikea saada ainakaan Suomesta, mutta pekoni tai laadukas palvikinkku käy myös hyvin täytteeksi, ilman että alkuperäinen reseptin idea katoaa. Piirakan paistamisessa auttaa uuniin laitettava paistokivi- jos et omista sellaista, kannattaa uuniin laittaa päällekkäin kaikki kodistasi löytyvät uunipellit. Tämä auttaa saamaan pohjasta edes etäisesti rapeaa muistuttavan.

Flammkuchen – Elsassilainen liekkipiirakka

  • 200 g vehnäjauhoja, myös täysjyväjauhot soveltuvat hyvin tarkoitukseen
  • 1 kananmunan keltuainen
  • 0,75-1 dl vettä
  • 1+2 rkl öljyä
  • 1/2 tl suolaa.

Sekoita kaikki ainekset ja vaivaa taikina tasaiseksi. Taikinan pitää olla kosteahkoa, mutta se ei saa tarttua käsiin kiinni. Voitele taikina öljyllä ja anna sen vetäytyä kelmuun käärittynä noin tunnin verran.

  • 150 g pekonia tai hyvää palvikinkkua kuutioituna
  • 200 g ranskankermaa
  • 2 varhaissipulia varsineen silppuna (voi jättää poiskin)
  • suolaa
  • mustapippuria.

Kaulitse taikinasta leivinpaperin päällä kaksi soikion muotoista ja mahdollisimman ohutta pohjaa. Levitä päälle ranskankerma, liha ja sipuli. Ripottele päälle hieman suolaa ja pippuria.

Kuumenna uuni mahdollisimman kuumaksi. Paista piirakoita 6-8 minuuttia eli kunnes piirakan reunat ovat lähellä palamista. Anna jäähtyä ja tarjoile valkoviinin tai oluen kera.