Blogit

Halstrattu nieriä

2.7.2017 Teksti: Teijo Salonpää

Tästä ei ruoanlaitto enää helpommaksi muutu. Tarvitset vain kalan, hieman suolaa, halsterin ja nuotion. Siihen että pyydystätkö itse kalan vai turvaudutko paikallisen supermarketin kalatiskiin en ota lainkaan kantaa. Itsekin omistan virvelin, mutta arvostan omaa energiansaantiani siinä määrin että turvaudun 99,99%:sti paikalliseen supermarkettiin…

hiillostettu nieriä

Mikäli halstraat otsikon mukaisesti nieriää (tai jotain muuta lohensukuista kalaa), suojelee kalan sisältämä rasva sitä liialliselta kuivumiselta halstrauksen aukana. Vaalealihaista kalaa halstratessa maltti on valttia, esimerkiksi siian tapauksessa vaarana on kalan liiallinen kuivuminen.

Jos halstraat hieman paksumpaa kalaa (kuten kuvassa), voit nopeuttaa kypsennystä laittamalla halsterin toiselle puolelle palan foliota. Folion ansiosta myös nuotiosta poispäin oleva puoli kypsyy lähes samaan aikaan paahdettavan puolen kanssa.

Halstrattu nieriä

  • 1 nieriä, kirjolohi, taimen tms.
  • suolaa.

Ripottele peratun kalan sisään suolaa mieluummin hieman liikaa kuin liian vähän. Polta nuotiossa puita niin että saat aikaiseksi paksun hiilloksen. Virittele kala halsteriin. Sopiva etäisyys halstraukselle on sellainen jossa voit pitää suojaamatonta kättäsi noin viiden sekunnin ajan ilman että kuumuus tuntuu sietämättömältä.

Noin kilon painoisen kalan halstraukseen tarvittava aika on noin 10-15 minuuttia per puoli. Mikäli haluat, voit lopuksi käyttää halsteria lähempänä hiillosta. Tällöin kalan nahka korventuu ja on helppo poistaa…tai sitten syödä jos satut pitämään sen mausta.