Blogit

Jalavan Kaupan kampanisut

26.8.2013 Teksti: Teijo Salonpää

Kampanisu on perinteinen Peräpohjalainen ja/tai Koillismaalainen leivonnainen suoraan kasken tuoksuisesta historian hämärästä.

Kampanisut voidaan jakaa karkeasti itäiseen ja läntiseen koulukuntaan. Lännessä, Torniojoen lähistöllä, kampanisut tunnetaan myös voinisuina ja ovat makeampia kuin idässä. Lisäksi ne saatetaan jopa koristella raesokerilla. Idässä- tai paremminkin Koillismaalla kampanisut ovat paremminkin happamia kuin makeita. Sokeria käytetään vähän, joskus se saatetaan jopa kokonaan jättää pois – tällöin leivonnaisten happamuus korostuu luonnollissti entisestään.

Kampanisujen reseptiä tai määritelmää ei kannata kuitenkaan mennä hakkaamaan kiveen kauhean syvälle. Jokaisella leipojalla on ja on edelleenkin oma reseptinsä, mitat ovat lähinnä suuntaa antavia. Sattumana soppaan ovat ihmiset alkaneet liikkumaan huomattavasti enemmän kampanisujen keksimisajan jälkeen, emännät ja isännät ovat vaihtaneet maakuntaa, jälkeläiset ovat pariutuneet keskenään…kaiken sen seurauksena nykyisin saattavat jopa tatuoidut miehet vääntää Koillismaalaisia kampanisuja Perämeren rannikolla.

Itse menetin sydämeni kampanisuille jo kolmekymmentä vuotta sitten. Kyläillessämme Taivalkoskella tätini luona, oli pöydässä aina kampanisuja. Eikä mitä tahansa kampanisuja, sellaisia jotka oli leivottu paksuun ja happamaan piimään, sokeria oli pelkästään mausteeksi jos siksikään. Paljoltikin tästä johtuen en itse pidä omassa maakunnassani kampanisuina tarjottavia leipomuksia oikein minkään makuisina…tai maistuvathan ne hyviltä, eivät kuitenkaan sellaisilta ne ainoat ja oikeat, edemenneen tätini leipomukset maistuivat.

Olen usean vuoden ajan lääkinnyt ikävääni kampanisuja kohtaan kerran- pari vuodessa mökkireissujen yhteydessä. Taivalkoskelta, mistäpä muualtakaan, löytyy paikka nimeltä Jalavan Kauppa…Kauppa on perustettu vaatimattomasti 130-vuotta sitten ja se on edelleenkin toiminnassa. Kaupan yhteydessä toimii nykyisin myös Pirttikahvila – paikka joka ainakin toistaiseksi on leiponut parhaimmat kampanisut joita olen tätini kahvipöydän jälkeen löytänyt. Kuluneena kesänä vihdoin viimein uskaltauduin keittiön puolelle pyytämään reseptiä – sen myös sainkin, ja jopa luvan kirjoittaa siitä.

Kuten jokainen kampanisujen resepti, on ohjeen kahvikupillinen hyvinkin yksilölinen mitta. Ensimmäisellä kerralla ohjeella leipoessani, jäi nisutaikina turhan löysäksi..maku oli kohdillaan, mutta lopputuotteen ulkonäkö ei järin kuvauaksellinen ollut. Parin kokemusta kerryttäneen leivonnan jälkeen ymmärsin käyttää jauhoja alkuperäistä ohjetta hieman enemmän. Lisäksi nisujen muotoilussa- tai paremminkin niiden paksuudessa ei maltti ole valttia. Taikina kohoaa uunissa erittäin paljon – siitä johtuen nisut voikin taputella huoletta sentin paksuiseksi levyksi.

Koillismaalaiset kampanisut Jalavan Kaupan tapaan

  • n. 12 dl vehnäjauhoa
  • 3 tl leivinjauhoa
  • 1 tl soodaa
  • 2/3 dl sokeria
  • 500 g pehmennyttä voita
  • 1/2 dl piimää.

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Nypi joukkoon pehmennyt voi, tuloksena pitäisi olla murumainen taikina. Lisää lopuksi piimä ja sekoita se nopeasti muiden ainesten joukkoon. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa liinalla peitettynä muutaman tunnin tai vaikka yön yli. Kumoa taikina jauhotetulle leivonta-alustalle. Mikäli taikina jää käsiin kiinni, lisää siihen vielä jauhoja. Taputtele taikina 10 senttiä leveäksi ja n. 1 sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinasta n. 5*10 sentin kokoisia paloja ja leikkaa niihin vielä 3-4 sakaraa. Paista 250C/8 minuuttia.

Kommentit (5)

Hei. Hieno huomio. Kiitoksia :).

Tällä ohjeella kampanisut epäonnistuivat täydellisesti. Harmittaa, kun valitsin tämän ohjeen lukuisien muiden ohjeiden joukosta. No, aina ei voi onnistua, saattoihan vika olla leipurissakin?

Tervehdys Jalavan Kaupasta! Kannattaa kokeilla kuvan ohjeella. Alle kirjattuun ohjeeseen on pujahtanut muutama virhe.

Hei. Hieno huomio. Kiitoksia :).

No voi harmi. Itse olen käyttänyt ohjetta lukuisia kertoja. Ohjeessa on tärkeää se, että taikana saa jähmettyä usean tunnin jääkaapissa ennen leipomista.

Terveiset Jalavan Kaupasta! Huomatkaapa, että koneella kirjoitetussa ohjeessa on piimän ja jauhon määrässä virhe. Piimää tulee olla 1/2 litraa, ei desilitraa. Jauhoja 8dl, ei 12. Paperille kirjoitetulla ohjeella pitäisi onnistua.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *