Blogit

Kanaresepti pallogrilliin-kilpailu on ratkennut!

28.6.2016 Teksti: Teijo Salonpää

Kuukausi takaperin etsin blogissani kilpailun muodossa pallogrilliin sopivaa kanareseptiä. Kilpailu herätti kysymyksiä- miksi juuri pallogrilli jossa kypsennys on muutenkin haastavaa- ja miksi juuri kanaresepti, liha joka kuivaa helposti ja joka täytyy kypsentää aina kypsäksi…

…no juuri siksi. Huolimatta kaasu- ja sähkögrillien yleistymisestä, on pallogrilli ja hiilillä grillaaminen omasta mielestäni edelleenki The Juttu, laji jossa amatöörit erottuvat oikeista osaajista. Kana ei päätynyt raaka-aineeksi pelkästään sen haastavuuden takia, syy on yksinkertaisempi. Pidän itse siitä ja syön sitä paljon- grilliini se ei kuitenkaan usein päädy.

grillattu ja keitetty kana

Testasin kilpailuun tulleita reseptejä Juhannuksena- voittajaksi päätyi ylivoimaisesti Hannu Rädyn Laukaalta lähettämä ”Shanghai-kana”. Reseptin kantavana voimana on broilerin kypsentäminen keittämällä- keittämisen jälkeen broileri marinoidaan ja sen jälkeen grillataan.

Resepti on suorastaan nerokas! Tällä valmistustavalla liha on takuulla kypsää, lisäksi se on mahdollista valmistella pitkälle etukäteen- varsinainen grillaus kun ei kestä kuin muutaman minuutin.

Shanghai-kana

  • kokonainen maustamaton broileri
  • vettä
  • 1 tl suolaa
  • Shanghai-tyyppistä wok kastiketta
  • nippu tuoretta korianteria
  • pala inkivääriä
  • 1 lime siivuina.

Esikypsennä kokonainen kana tai broileri keittämällä se suolavedessä melkein kypsäksi (muitakin broilerille sopivia mausteita voi olla keitinvedessä mukana – itse käytin tuoretta korianteria, limeä ja inkivääriä). Valuta kuivaksi ja sivele kana ympäriinsä (myös sisältä päin) Shanghai-tyyppisellä makealla wok-kastikkeella- anna marinoitua pari tuntia. Marinoinnin jälkeen tipu laitetaan grilliin loppukypsennystä varten ja grillataan kauniin värin saamiseksi pintaan. Grillityypistä riippuen kypsennysaika voi olla erilainen, mutta kun väri on sopiva ja liha alkaa jo irrota luista, niin on aika etsiä muut tykötarpeet esille, hyvää valkoviiniä unohtamatta.