Blogit 7.1.2016

Karitsapyörykät tomaattikastikkeessa

Karitsapyörykät tomaattikastikkeessa on herkullinen talvipäivän ruoka, joka maistuu takuulla jokaiselle perheenjäsenelle. Tomaattikastikkeessa hauduttamalla näistä lihapullista tulee herkullisia ja pehmeitä- samalla myös kastike maustuu lihan aromeilla. Mikäli vain mahdollista, käytä lihana näissä pyöryköissä rasvaista karitsanjauhelihaa, sellaista jossa on joukossa myös näkyvää rasvaa.

Karitsapyörykät tomaattikastikkeessa
Oma karitsanlihani on kirjaimellisti Meri-Lapin karitsaa. Karitsa oli kesän osana lammaslaumaa, joka hoiti ympäristön maisemointia Laitakari nimisessä pienessä saaressa Kemin edustalla. Karitsan kesän aikana nauttima ravinto maistuu myös lihassa, se on pehmeää ja mureaa, eikä ruhossa varsinaisia huonoja paloja ole lainkaan.

Karitsapyörykät tomaattikastikkeessa

  • 500 g rasvaista karitsanjauhelihaa
  • 1 sipuli silppuna
  • 1/2 dl hiivaleipäjauhoa
  • 2 kanamunaa
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 1/2 dl vettä
  • 1 rkl öljyä
  • 2 valkosipulinkynttä puristettuna
  • 1 rosmariinin oksa hienonnettuna
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl suolaa.
  • Lisäksi: 1 prk tomaattimurskaa, 1/2 tlk vettä ja 1 tl suolaa.

Kuullota silputtu sipuli öljyssä pehmeäksi. Lisää valkosipuli, rosmariini ja tomaattipyre. Hauduta viitisen minuuttia ja lisää suola ja pippuri. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Anna seoksen jäähtyä. Sekoita sipuliseos jauhelihaan. Lisää jauhot ja kananmunat. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi. Anna maustua jääkaapissa 1-2 tuntia. Voit tehdä lihapullataikinan myös jo edellisenä iltana.

Muotoile lihapullataikinasta kostutetuilla käsillä pullia. Ruskista lihapullat tilkassa öljyä kahdessa erässä, kääntele paistamisen aikana, jotta ne ruskistuisivat tasaisesti. Helpoiten niiden kääntely pannulla tapahtuu tavallisella ruokalusikalla. Lisää lopuksi kaikki lihapullat pannulle. Kaada sekaan tomaattimurska ja puoli tölkkiä vettä. Sekoita ja lisää suola. Kiehauta, ja anna hautua tämän jälkeen 30-60 minuuttia kannen alla miedolla lämmöllä.