Blogit 11.11.2016

Kaura-omenapiirakka

Omenapiirakka on ikiaikainen klassikko jolle löytyy yhtä monta reseptiä kuin tekijääkin. Itse suosin piirakassani murotaikinaa- omenoina puolestaan hieman hapahkoja kotimaisia omenoita. Joskus korostan omeinoiden happamuutta vielä sitruunalla. Toisaalta pidän myös suutuntumasta joka ei ole liian siloiteltu. Sen takia laitan piirakan päälle kaurahiutaleista tehdyn päällyksen. Tämä kerros tuo piirakkaan kivan rouheisen suutuntuman.

kaura-omenapiirakka

Toinen jippo, konsti jolla piirakka erottuu massasta ja muista kilpialevista resepteistä on omenoiden pilkkominen. Omenat kannattaa pilkkoa epätasaisen kokoisiksi paloiksi. Osa paloista voi olla isohkoja siivuja, osa puolestaan ihan hienoa silppua – ja osa sitten siitä väliltä. Tuloksena on omenatäyte jossa omena maistuu usealla eri maulla, koska niiden kypsyyskin on eri…

…voi kuulostaa erikoiselta, mutta idea toimii. Suurimmat paloista ovat pinnalta rapeita, pienimmät palat puolestaan lähes makeaa sosetta, omena kun hieman makeutuu kypsyessään.

Kaura-omenapiirakka

Kuten tarkkaavaiset lukijat ovat huomanneetkin, en omista piirakkavuokaa, enkä aio sellaista hankkiakaan. Valmistankin piirakat aina uuninkestävässä paistinpannussa.

Omenapiirakan pohja

  • 100 g pehmeää voita
  • 1 dl täysjuvävehnäjauhoa
  • 1 dl vehnäjauhoa
  • 1/2 dl kaurahiutaleita
  • 1/2 dl muscovadosokeria
  • 1/2 dl tavallista kidesokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 tl leivinjauhetta.

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Sekoita joukkoon pehmennyt voi ja kanamuna. Painele taikina voideltuun pyöreään piirakkavuokaan tai leivinpaperilla päällystettyyn uuninkestävään paistinpannuun.

Omenapiirakan täyte

  • 4 kotimaista pienehköä omenaa
  • 1 tl kanelia
  • 1 rkl sitruunanmehua

Pilko omenat epätasaisen kokoisiksi paloiksi. Sekoita ainekset keskenään. Asettele omenanpalat piirakkapohjan päälle.

Muruseos

  • 75 g pehmeää voita
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 rkl vehnäjauhoja.

Nypi jauhot ja kaurahiutaleet pehmenneeseen voihin murumaiseksi seokseksi. Ripottele muruseos omenoiden päälle.

Paista uunissa 200C/20-25 minuuttia.

Kommentit (1)

Tämä menee testiin :). Mitä jos omenat kostuttaisi sitruunamehun sijasta vaikka konjakilla?

Tämä menee testiin :). Mitä jos omenat kostuttaisi sitruunamehun sijasta vaikka konjakilla?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *