Blogit 3.3.2017

Kokonaisena sous videellä kypsennetty hirvenpaisti

Nyt ollaan jännän äärellä. Kyse on nimittäin sous videe-metodilla tapahtuvasta kypsennystavasta. Vaikka on nimi on erikoinen ja ei välttämättä heti avaudu tavalliselle kuluttajalle, on kyse erittäin yksinkertaisesta tekniikasta. Ainoa ongelma on tietysti se, että tarvitset sous videe laitteen….

hirvenpaisti sous videe

…joka käytännössä tarkoittaa termostaattiohjattua vesikiertopummpua. Kotikäyttöön tarkoitettujen laitteiden hinnat alkavat noin kahdensadan euron tietämiltä- kyse on silloin laitteesta jonka mukana ei tule kypsennysastiaa. Tarvitset siis sous videe circulaattorin lisäksi ison kattilan tai ”pakin”. Raaka-aine täytyy myös olla vakumoitu kypsennyksen kestävään pussiin. Fiksuin ratkaisu tähän on vakumointikone, mutta myös kotikonsteilla kypsennyksen kestävä ratkaisu onnistuu…tavalliselle pillillä on mahdollista imeä mingrip-pussista ilmat pois. Myös käsikäyttöiset vakuumipumput ovat käteviä.

Sous videestä olisi mahdollista kirjoittaa hyvin pitkä juttu, niin pitkä että oma blogini on siihen väärä paikka, puhumattakaan oman kompetenssini riittämättömyydestä aiheen käsittelyyn. Hyvin paljin yksinkertaistettuna sous videe tarkoittaa vakumoidun raaka-aineen kypsennystä halutun kypsyysasteen lämpöisesssä vedessä. Kypsennysaika riippuu kypsennettävän raaka-aineen koosta. Esimerkiksi lohen annospala kypsyy vajaassa puolessa tunnissa, pihvi tunnissa ja kokonainen paisti vajaassa vuorokaudessa. Ribsit tai possunposket tarvitsevat jo kaksi vuorokautta kypsyäkseen tarpeeksi meheviksi. Periaatteessa on mahdotonta kypsentää raaka-ainetta ”yli”, siis liian kypsäksi. Toisaalta, jos kypsennät huomattavasti liikaa, on mahdollista raaka-aineen rakenteen muuttuminen epämiellyttäväksi.

Kokonaisena sous videellä kypsennetty hirvenpaisti

  • n. 1kg hirvenpaisti
  • 2 rkl ankanrasvaa tai oliiviöljyä
  • 1 laakerinlehti
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl pippuria
  • (muutama katajanmarja).

Puhdista paisti kalvoista. Laita paisti yhdessä muiden raaka-aineiden kanssa pussiin ja vakumoi se. Lämmitä vesi 55-asteeseen. Kypsennä 20 tuntia. Kypsennyksen jälkeen ruskista paistin pinta erittäin kuumalla paistinpannulla erittäin nopeasti.