Blogit

Kuuma pinaatti- ja latva-artisokkadippi

12.11.2014 Teksti: Teijo Salonpää

Kuuma pinaatti- ja latva-artisokka dippi on Yhdysvaltalaisen keittiön helmiä. Erittäin tuhti – ja erittäin juustoinen dippi on myös kuin suoraan kaamosmasennuksen parannuksen käsikirjasta. Tätä ruokaa syödessä ei kaloreita kannatakaan laskea.

Tutustuin ruokaa ollessani muutama vuosi ison rapakon toisella puolella parin kuukauden työkeikalla. Ruoka liittyi olennaisena osana casual fridayn vietoon…siis tapaan jossa perjantaisin töihin mentiin hieman rennommissa vaatteissa. Tapaan kuului olennaisena osana myös se, että töiden jälkeen työpaikan porukasta ainakin osa lähti yhdessä rentoutumaan, oluen rennon jutustelun merkeissä.

Tässä vaiheessa tarinaan astuu sitten kuuma juustodippi jonka aineksinä yleensä oli pinaattia ja/tai latva-artisokkaa. Etikettiin kun kuului se, että tilaisuuden kokoonkutsuja huolehti suolaisen naposteltavan tilaamisesta koko pöytäseurueelle. Poikkeuksena Suomalaiseen olettamukseen illan kulusta, rapakon takana toimittiin vähän toisin. Noin 35 minuutin- tai viimeistään 45 minuuttia baariin tulon jälkeen (eli siinä vaiheessa kun dippi oli raavittu maissilastuilla suuhun), alkoivat ensimmäiset vilkuilemaan hermostuneesti kellojaan (samaan aikaan kun keskiverto Suomalainen alkaa vasta rentoutumaan vieraassa seurassa). Noin viisi minuuttia sen jälkeen olikin tilaisuus jo päättynyt ja viikon sosiaalinen kiintiö tullut kaikilla täytettyä.

Kuuma pinaatti- ja latva-artisokkadippi (4-6 hlö)

  • 1 tlk latva-artisokkaa kuutioituna
  • 100 g tuoretta pinaattia slputtuna
  • 1/2 punasipuli silppuna
  • 2 valkosipulin kynttä puristettuna
  • 100 g parmesaania raasteena (säästä 2 rkl pinnalle)
  • 125 g mozzarellaa
  • 150 g creme fraichea
  • mustapippuria.

Kuullota sipuli, latva-artisokka ja pinaatti pehmeäksi. Anna hieman jäähtyä. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada seos matalaan vuokaan. Ripottele pinnalle 2 rkl parmesaaniraastetta. Kypsennä 250C/10 minuuttia, eli kunnes pinta on hieman ruskistunut.

Tarjoa kuuma dippi kypsennysastiastaan yhdessä siinä dipattavien maissilastujen tai hyvän patongin kanssa.