Blogit

Lämmin avocadokookoskeitto

13.1.2015 Teksti: Teijo Salonpää

Lämmin avocadokookoskeitto on moneen tarkoitukseen muuntuva keitto. Samettinen pehmeys ja avacadon ja kookoksen lempeä maku yhdessä tekevätkin siitä täydellisen tarjottavan tammikuun pimeydessä.

Kuten aina kun olen tehnyt hyvää keittoa, mietin miksi en tee keittoja useammin. En tiedä itsekään sitä. Kiitos kuitenkin 80-luvun kotiruoan, eivät perinteiset suomalaiset keitot lohikeittoa lukuunottamatta oikein itselleni uppoa. Nakkikeitto olisi hyvää jos nakit olisi tehty oikeasti lihaisasta makkarasta. Silloin keitto kaipaa kuitenkin jo makuja lisää pavuista ja tomaateista…lihakeitto menee jos valmistuksessa käytetään reilusti yrttejä ja lihana lampaanlihaa- ja rasvainen lampaanliha vaatii kaverikseen kaalta tai fenkolia…jauhelihakeitto on hyvää ainoastaan jos liha on karkeaksi jauhettua ja siinä on reilusti valkosipulia, mielellään myös riisiä tai pastaa – kasviksiakin saisi olla tavallista enemmän…

…niin. Jos en olisi tullut kaapista ulos ja tunnustautunut gourmandiksi/nirsoksi tai vain valikoivaksi ruokani suhteen, olisin todennäköisesti jo kuollut nälkään sopivan ruoan löytämisen vaikeuden vuoksi. Vanha viisaushan on, että kaikki kiva pitää tehdä aina itse…kaikkein eniten se koskee ruokaa.

Ps…kaikki te jotka olette huolestuneet Paahtajan linjanmuutoksesta- ja jo toisesta peräkkäisestä kasvisruoasta, voin lohduttaa tämän jatkuvan ainoastaan tammikuun. Ensi kuussa palaan jälleen tuttuihin sekasyöjien resepteihin.

Lämmin avocadokookoskeitto

Jos haluat keitosta ruokaisemman, voit lisätä sattumiksi esim. valkoisia papuja, paahdettuja siemeniä yms. Myös katkaravut sopivat keittoon hyvin, jos keittoa syövät muutkin kuin kasviksissa pitäytyvät, voi katkaravut lisätä jälkikäteenkin.

  • 4 kypsää avocadoa
  • 1 shalottisipuli silppuna
  • 1 valkosipulin kynsi murskattuna
  • ripaus valkopippuria
  • 5 dl kasvislientä (jos teet liemen kuutiosta, ei suolaa tarvitse erikseen lisätä)
  • 165 ml (pieni tlk) kookosmaitoa
  • 1 rkl öljyä
  • 1/2 dl lehtipersiljaa
  • halutessasi voit lisätä sipulien kuullottamisen yhteydessä myös pienen palan inkivääriä ja/tai chiliä.

Kuullota shalottisipuli öljyssä pehmeäksi, lisää valkosipuli ja avocado. Kääntele pari minuuttia ja lisää pippuri, lehtipersilja ja 3 dl kuumaa kasvislientä. Anna kiehua viitisen minuttia. Kaada keittopohja blenderiin yhdessä kookosmaidon kanssa. Jyrää puolisen minuuttia ja lisää loput kasvisliemestä, liemen täytyy olla lähes kiehuvaa. Anna koneen käydä noin minuutin ajan jotta rakenteesta tulee tarpeeksi ilmavaa.

Jos lisäät keittoon sattumia, kaada keitto takaisin kattilaan ja anna sattumien lämmetä. Muussa tapauksessa tarjoile keitto välittömästi.

Kommentit (2)

Sieltähän se ;). Kovia kokenut, mutta mutta edelleenkin satunnaisessa käytössä.

Täytynee testata tätä. Tuo muki näyttää tutulta, onko Sisko-mummulta? 🙂

Sieltähän se ;). Kovia kokenut, mutta mutta edelleenkin satunnaisessa käytössä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *