Blogit 23.5.2016

Savulohijuustokakku

Tiedän tätä mietittävän tällä hetkellä useassakin tulevassa juhlapöydässä, voiko juustokakkua tehdä suolaisena? Kyllä, se on hyvää, se on helppo ja nopea valmistaa. Kuten voileipäkakunkin, jonka vähintään velipuoli juustokakku muuten onkin, on  suolainen juustokakku mahdollista tehdä kala- tai liha-, tai jopa kasvisversionakin.

Savulohijuustokakku

Oma  juustokakkuni on kesäisen raikas savulohikakku- joka koristellaan siianmädillä ja basilikalla. Pohja kakulle tulee tummasta saaristolaislimpusta, joka on ensin paahdettu uunissa valkosipuliöljyssä. Loppu kakussa onkin helppoa ja tylsää, täyte sekoitetaan ja kaadetaan pohjan päälle…kuten jo sanoin, kakku on helppo valmistaa. Maku saa kuitenkin herkullisuudellaan sukat pyörimään  jaloissa.

Savulohijuustokakku

Kakun ohje on 24 sentin pyöreään irtopohjavuokaan

Pohja:

  • 200 g saaristolaislimppua
  • 1/2 dl oliiviöjyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 75 g sulatettua voita.

Purista valkosipuli oliiviöljyyn. Sivele saaristolaislimppusiivut öljyllä. Paahda uunissa 200C/10-15 minuuttia, eli kunnes leipä on kuivunut.

Kun leipä on hieman jäähtynyt, murskaa se tasaiseksi rouheeksi yleiskoneessa silppuriterällä. Sekoita se sulatetun voin kanssa tasaiseksi. Päällystä irtopohjan vuoan pohja leivinpaperilla, taputtele muruseos tasaiseksi ja kiinteäksi leivinpaparin päälle.

Täyte:

  • 300 g lämminsavulohta
  • 2oo g kermaviiliä
  • 200 g creme fraichea
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl silputtua tilliä
  • 1 dl silputtua persiljaa
  • 1/2 sitruunan mehu puristettuna
  • 5 liivatelehteä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria rouheena.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen kymmeneksi minuutiksi. Silppua lohi erittäin hienoksi esimerkikis haarukalla tai yleiskoneessa. Silppua myös tilli ja persilja. Valuta kermaviilistä kaksinkertaisessa suodatinpussissa ylimääärinen neste pois. Sekoita keskenään silputtu lohi, kermaviili, creme fraiche, tuorejuusto, yrtit, suola ja mustapippuri. Kuumenna sitruunamehu mikroaaltouunissa kuumaksi. Purista liivatelehdistä neste pois. Sekoita liivatelehdet sitruunamehuun. Sekoita liivateseos erittäin huolellisestitäytteesee ja levitä täyte kakun pohjan päälle. Anna kakun hyytyä yön yli ennen koristelua.

Koristelu:

  • 100 g siian- tai kirjolohen mätiä
  • 1/3 punttia basilikaa
  • 10 aurinkokuivattua tomaatin siivua
  • 2 kypsää kananmunaa.

Silppua kananmunat haarukalla. Silppua tomaatti siivuiksi. Sekoita keskenään kananmunat, basilika ja tomaatit. Levitä mäti kakun päälle aloittaen kakun keskeltä ohueksi kerrokseksi. Levitä basilika-tomaattitäyte reunoilta keskustaan päin…kuulostaa monimutkaiselta, mutta sen levittäminen kakkuvuoan reunoja vasten on vain helpompaa. Poista lopuksi varovaisesti kakkuvuoan reunat.