Blogit 11.6.2017

Maghmour – Libanonilainen ”kasvismoussaka”

Maghmour on vaikeasta nimestään huolimatta helppo ja nopea Libanonilainen kasvisruoka. Se muistuttaa raaka-aineiltaan yleisemmin tunnettua kreikkalaista moussakaa. Maghmour on kuitenkin huomattavasti kevyempi eikä sitä kypsennetä lainkaan uunissa.

maghmour-libanonilainen-moussaka

Oikeastaan jo käyttämäni termi ”Libanonilainen moussaka” on väärä ja harhaanjohtava maghmourin tapauksessa. Totta on että meidän tuntemamme moussaka on suosittua koko Lähi-idän ja Balkanin alueella – moussaka on myös levinnyt Balkanille (ja Kreikkaan) Lähi-Idästä. Voisin myös veikata moussakan levinneen Kreikkaan Ottomaanien vaikutuksen kautta…

…juttu lähti hieman harhailemaan. Tarkoitukseni ei ollut käsitellä Balkanin alueen ruokakulttuurin muodostumista. Mutta, olin kertomassa ettei Maghmour ole oikeasti edes moussaka. Moussaka on todennäköisesti kehittynyt joskus historian hämärissä Maghmourin tapaisesta ruoasta, mutta kyse on kahdesta erilaisesta ruokalajista. Maghmourissa on kyllä tomaattia ja munakoisoa, mutta siihen yhtäläisyydet oikeastaan loppuvatkin. Maghmourissa käytetään kikherneitä- lihaa ei käytetä lainkaan. Se myös kypsennetään padassa, uunissa ainoastaan ruskistetaan munakoisot (senkin voisi tehdä pannulla tai grillissä). Niin ja Maghmourissa valkosipuli on raaka-aine, ei mauste.

Maghmour – Libanonilainen ”kasvismoussaka”

  • 1 munakoiso
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 1 tlk kikherneitä
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • kourallinen tuoretta oreganoa silppuna
  • 1 rkl savupaprikajauhetta
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • tuoretta tai kuivattua chiliä oman maun mukaan
  • 1 tl suolaa
  • oliiviöljyä.

Kuori sipuli ja valkosipuli. Silpua ne sen jälkeen hienoksi silpuksi. Valuta ja huuhtele kikherneet. Ruskista sipulisilput tilkassa öljyä. Lisää savupaprikajauhe ja kikherneet. Lisää tomaattimurska, oregano, mustapippuri, suola ja chili. Sekoita ja kiehahtaa. Hauduta kannen alla muankoison käsittelyn ajan.

Poista munakoisosta kanta. Kuori perunakuorimaveitsellä noin puolet sen tummasta kuoresta pois. Siivuta sitten munakoiso pituussuunnassa noin 2 senttiä paksuihin siivuihin. Sivele siivut kevyesti oliiviöljyllä. Paahda uunissa 250C kunnes siivut ovat ruskistuneet. Anna siivujen hieman jäähtyä, ja suikaloi ne leveyssuunnassa. Lisää munakoisosuikaleet muiden ainesten sekaan.

Maghmourin kuuluisi olla rakenteeltaan löysähköä ja hieman valuvaa. Ei kuitenkaan sellaista että sen syömiseen tarvitsisi lusikkaa. Voit tarjota lisukkeena riisiä, välttämätöntä se ei kuitenkaan ole.