Blogit

Nuotiolla valmistettua poronkäristystä ja uusia perunoita

28.7.2013 Teksti: Teijo Salonpää

Uudet perunat ja poronkäristys. Voiko parempaa retkievästä enää toivoa päivän patikoinnin ja vaaramaisemien ihailun jälkeen? Pari järvestä noukittua kylmää olutta kruunaa täydellisen aterian. Mausteeksi suolaa, pippuria ja tuoretta sipulia, muuta ei tarvitakaan.

Lomalla, alkeellisissa olosuhteissa on lähes terapeuttista palata ruuanvalmistuksen alkulähteille. Hyvän aterian valmistamiseen ei todellakaan tarvita induktioliettä, tuhannen mummonmarkan blenderiä eikä edes japanilaista hiiliteräksestä valmistettua keittiöveistä…nuotio, valurautapannu, retkikeitin ja jokin teräase- siinä kaikki. Leikkuulaudaksi kelpaa mainiosti pätkä lautaa, lastaksi puukko, mausteeksi nälkä ja kaunis suomen luonto.

Poronkäristystä ja uusia perunoita

  • poron lapaa tms. n. 150g/henkilö

  • 3 uuden sadon sipulia varsineen

  • nyrkki voita (paistamiseen

  • 3 dl olutta

  • suolaa ja pippuria

  • (tuoretta persiljaa)

Paloittele liha ja sipuli mahdollisimman pieneksi. Kuumenna valurautapannu nuotiolla…nuotiopuiksi suosittelen pieniä, kahden sormen paksuisia klapeja. Lämmön säätely kun on sellaisilla helpompaa kuin isommilla haloilla. Lisää puolet voista pannulle, anna kiehahtaa ja lisää liha ja sipuli. Ruskista, mutta varo polttamasta ainakaan paljoa. Lisää mausteet, olut ja loput voista. Anna oluen kiehahtaa ja vähennä lämpöä, ts. hajota nuotio tai siirrä pannua niin, että se lämmittää vain pannun toista reunaa. Anna muhia puolisen tuntia- nuotiosta tuleva savu antaa makuun mukavan säväyksen.

  • uusia perunoita n. 200g/hlö

Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.

Tähteiksi jääneitä perunoita ei kannata heittää pois. Nokare voita, oman maun mukaisia mausteita ja kypsennys foliossa- lisuke nuotiomakkaralle on valmis.