Blogit

Nurinkuriset valkosipuli-parmesaaniperunat

12.11.2015 Teksti: Teijo Salonpää

Voiko pyörän keksiä uudestaan? Miten jostain jo täyden klassikon maineen saavuttaneesta voi saada irti sellaista, joka oikeuttaa kirjoittamaan siitä yhden reseptin lisää? Helposti, se täytyy tehdä vain parempana kuin koskaan aiemmin.

Alkaessani kirjoittamaan tätä juttua, katsoin ihan mielenkiinnosta kuinka monta suomenkielistä reseptiä löytyy hakusanalla ”valkosipuliperunat”. Vastaus on 59 700. Englanniksi hakusanalla ”garlic creamy potatoes” tuloksia löytyy vaatimattomat 47 000 000. Kuten tuloksista voimme päätelläkin, on kyse erittäin suositusta ruoasta. Mikä sitten tekee tästä ohjeesta oikeasti niin erikoisen, että se erottuisi aiemmista 57 000 valkosipuliperunoiden reseptistä? No tämä on hyvä. Jopa parempi kuin aiempi, oma tuotokseni jota olen pitänyt lähes The Best-tittelin omaavana…

…niin mielelläni kuin ottaisinkin kunnian pyörän uudelleen keksimisestä, perustuu reseptini kohtuullisen tuoreeseen New York Timesissa olleeseen ohjeeseen. Ohjeen idea on yksinkertainen, perunasiivut asetellaan vuokaan pystyasennossa (tulos näyttää lähinnä Hasselbacin perunoilta). Lisäksi kerma, juusto ja valkosipuli sekoitetaan perunoihin ennen niiden asettelua…yksinkertaista, mullistavaa ja toimivaa.

Oikeastaan koko reseptin kantava voima on se, että tällä tavoin valmistetuissa perunoissa on rakennetta ja suutuntumaa enemmän kuin perinteisissä valkosipuliperunoissa. Päällimmäikseksi jäävä kypsennyspinta on epätasainen ja rosoinen- seikka mikä korostuu pinnan ruskistuessa ja parmesaanin sulaessa. Alla oleva peruna puolestaan kypsyy samettisen pehmeäksi ja suussa sulavaksi.

Aikaa näiden valkosipuliperunoiden valmistamiseen menee hieman kauemmin kuin tavallisiin, lopputulos on kuitenkin vaivan arvoinen.

Nurinkuriset valkosipuli-parmesaaniperunat

  • 4 isoa rosamunda-perunaa kuorittuna (n. 1 kg)
  • 2 dl kuohukermaa
  • 150 g parmesaanijuustoa raastettuna (+ 2rkl kuorrutukseen)
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 tl suolaa
  • ripaus pippuria.

Kuori perunat. Jos käytät isoja perunoita, halkaise ne kahtia ”vyötärön” kohdalta. Siivuta ne parin millin paksuisiksi siivuiksi. Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet. Sekoita kulhossa keskenään kaikki ainekset- tämä kannattaa tehdä käsin. Touhu voi tuntua sotkuiselta, mutta se on ainoa keino varmistaa ainesten tasainen leviäminen.

Asettele perunasiivut pystyasennossa uunivuokaan. helpoiten tämä käy pitämällä hieman vinossa, ilman tätä tarvitset kolmannen käden pitämään siivuja pystyssä. Mikäli kulhoon jäi kerma-juustosekoitusta, kaada se siivujen päälle kun olet latonut kaikki siivut vuokaan.

Peitä vuoka foliolla. Kypsennä uunin keskitasolla 200C/30 minuuttia. Poista folio ja jatka kypsentämistä 30 minuuttia. Varmista alimmaisten perunoiden kypsyys, jos perunat tuntuvat vielä raaoilta, jatka kypsentämistä vielä 15 minuuttia foliolla peitettynä. Kun perunat ovat kypsiä (tai lähes kypsiä), ripottele 2rkl parmesaaniraastetta päälle. Gratinoi uunissa 10 minuuttia 225C-asteessa.