Blogit 24.1.2017

Nyhtökaurakäristys ja kukkakaali-puikulamuusi

Nyhtökaura on ehkä hienoin keksintö mitä Suomalaisessa ruoassa on tehty pitkiin aikoihin. Täysin kotimainen ja takuulla kasvispohjainen tuote on maultaan helposti lähestyttävä ja käytöltään helppo. Esimerkiksi verrattuna tofuun on kynnys sen käyttöön luultavasti huomattavasti pienempi tavalliselle kuluttajalle.

Nyhtökaurakäristys-kukkakaalipuikulamuusilla

Olen itse käyttänyt nyhtistä oikeastaan sen alkutaipaleesta lähtien. Tai olen käyttänyt sitä aina kun olen sitä käsiini saanut. Ainakin omassa kotikaupungissani sen saanti on enemmän kuin satunnaista, kuuleman mukaan myös sitä on tapana myös hamstrata.

Nyhtökaurakäristys on helppo ja hyvin paljon perinteistä karjalanpaistia muistuttava ruoka. Sen herkullisen maun salaisuus piilee käytettävässä liemessä- kasvisliemikuutio tai jauhe toimii, mutta parhaimman lopputuloksen saat käyttämällä kuivattuista sienistä tehtyä lientä tai sienifondia.

Nyhtökaurakäristys ja kukkakaali-puikulamuusi

Ruoan valmistus kannattaa aloittaa muusista.

Kukkakaali-puikulamuusi

  • 1/2 litraa (6-8) kuorittuja ja puolitettuja puikulaperunoita
  • 1 pieni kukkakaali paloiteltuna
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa.

Keitä perunat ja kukkakaali kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi kattilasta pois, mutta säästä keitinlientä n. 1 dl. Soseuta perunat ja kukkakaali yhdessä oliiviöljyn ja keitinliemen kanssa.

Nyhtökaurakäristys

  • 1 pkt nyhtökauraa
  • 1 sipuli silputtuna
  • 1 dl kuivattuja sieniä TAI 1 rkl sienifondia
  • 2,5 dl vettä
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 1+1 rkl oliiviöljyä.

Sekoita oliiviöljy nyhtökauraan. Ruskista uunissa 250C/5-10 minuuttia, eli kunnes nyhtökaura hieman rapeutuu. Ruskista sipulisilppu oliiviöljyssä, lisää vesi ja kuivatut sienet tai sienifondi. Hauduta lientä 10 minuuttia. Lisää nyhtökaura liemeen, anna hautua vielä muutama minuuttia.