Blogit

Oluessa haudutettua kaalipataa ja bratwursteja

20.10.2016 Teksti: Teijo Salonpää

Kaipaatko viikonlopulle riittoisaa ja helppoa ruokaa, sellaista joka valmistuu lähes itsestään? Sitten olet oikeasssa osoitteessa, kyseinen oluessa haudutettu kaalipata on helppo ja edullinen valmistaa. Kaalipata lisäksi vain paranee uudelleen lämmitettäessä ja kestääpä se pakastamisenkin hyvin.

luessa-haudutettua-kaalipataa-ja-bratwursteja

Tulin itse viettäneeksi kuluneella viikolla muutaman päivän Saksassa, tarkemmin ottaen Munchenissä ja Berliinissä. Matka oli antoisa, viiden päivän aikana ruokavalio koostui lähinnä makkarasta, sianlihasta, kaalista ja oluesta. Näistä viimeistä lukuun ottamatta, kiintiö näihin herkkuihin onkin vähäksi aikaa täynnä. Niin hyviä kuin rasvasta tirisevät bratwurstit ovatkin.

Vaikka oma ruokavalioni luultavasti nyt keveneekin vähäksi aikaa, lukijoitani en sentään samalle dietille päästä. Tai keveyshän on suhteellinen käsite, ei tämä kaalipata kuitenkaan pahimmasta päästä kaloreiden suhteen ole.

Oluessa haudutettua kaalipataa ja bratwursteja

Tarvitset kaalipadan valmistukseen kolmen litran valurautapadan, tai paistinpannun ja uunivuoan.

  • 4-6 bratwurstia
  • n. 1kg painoinen valkokaali
  • 1 pkt pekonia
  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 3 dl olutta
  • 1 rkl hunajaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1/2 dl ruohosipulia.

Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Silppua sipuli, valkosipuli ja pekoni. Lisää pekonisilppu kylmään valurautapataan. Kun rasva alkaa sulamaan, lisää sipulisilppu. Kun sipuli on hieman ruskistunut, lisää puristettu valkosipuli ja kaalisilppu. Sekoita kaalisilppu muihin aineksiin. Lisää olut ja hunaja ja anna kiehahtaa. Sekoittele ja painele kaalisippua sen pehmentämiseksi. Kun kaali alkaa pehmetä, peitä pata kannella ja siirrä uuniin- kypsennä tämän jälkeen 175C/1h (sekoita välissä 1-2 kertaa). Poista padasta kansi ja lisää makkarat kaalipadan päälle. Kypsennä vielä 200C/15-20 minuuttia, eli kunnes makkarat ovat ruskistuneet.

Ruokajuomasta ei ole muuten epäilystäkään, kylmää olutta tai maitoa.