Blogit

Pannulla paahdettua vihreää parsaa

24.4.2016 Teksti: Teijo Salonpää

Mikä on yksi varmimmista kevään merkeistä? No parsa tietenkin. Ilmiö joka monessa Euroopan maassa on paikallisesti paljon suurempi juttu kuin scandien ja ugrien juhannuksesta alkava uudenperunansesonki. Onhan parsa meilläkin iso juttu, tai on ainakin jossain päin Suomea ja jossain tietyissä perheissä. En kuitenkaan usko parsan olevan mikään erikoisen tunnettu ruokalaji keskiverto teini-ikäisten keskuudessa, tai edes varttuneemmankaan väestön. En esimerkiksi usko isäni koskaan edes maistaneen parsaa… Pannulla paahdettua parsaa

…nekin varttuneemman väen edustajat jotka ovat parsaa maistaneet, eivät luultavasti ole siitä pitäneet. Itsekin jaoin muuten tämän käsitykseni (joka perustuu täysin omiin kokemuksiini Suomen ravintoloista) ennen kuin maistoin hyvin ja oikein valmistettua parsaa.

No miksi sitten kirjoitan koko parsasta vaikka uskon, että suurin osa Suomalaisista ei edes lue koko juttua. No siksi kun parsa on hyvää. Se on täysin riittävä syy kirjoitukselle joka ei ole edes varsinainen resepti tavallisiin juttuihini verrattuna. Parsan valmistus ei ole rakettitiedettä, jos osaat keittää perunoita, osaat myös valmistaa parsaa. Perinteisimmään parsa kuuluisi keittää, paino sanalla perinteisimmillään, itse en ole koskaan oikein innostunut kuitenkaan keitetystä parsasta, tuntuu kuin jotain jäisi puuttumaan mausta. Toinen syy keittämisen hylkimiselle on se, ettei keittäminen anna anteeksi pitkäksi menevää keittoaikaa. Ylikypsä parsa ei maistu keitettynä miltään, syy josta parsan kulttimainen huonohko maine johtuukin.

Ja nyt päästäänkin asian ytimeen. Paahdettuna parsa antaa enemmän anteeksi kypsyytensä suhteen (älä lue tätä lausetta kuin lukisit Fingerporia), toisin sanoen, kun parsan paahtaa kevyesti öljytyllä pannulla, pääsee sen maku oikeuksiinsa eikä ylikypsymistä tarvitse pelätä. Vaikka parsa menisikin yli, maistuu se silti hyvältä.

Pannulla paahdettu vihreää parsaa

  • parsaa
  • suolaa
  • pippuria
  • pieni tilkka öljyä.

Kuori parsa perunankuorimaveitsellä. Poista sen puumainen kanta…helpoiten se käy ottamalla parsaa juuresta kiinni toisella kädellä- toisella voit ottaa kiinni hieman puolen välin alapuolelta- väännä, ja parsa napsahtaa poikki puumaisen osan jälkeen. Kuumenna valurautapannu, lisää tilkka öljyä- paino sanalla tilkka, tarvitset öljyä vain sen verran ttei pannu ota parsaan kiinni. Paahda parsoja välillä käännellen viitisen minuuttia. Pannun täytyy olla koko ajan kuuma. Mausta parsat lopuksi suolalla ja pippurilla.

Tarjoa parsat sellaisenaan tai liha/kalaruoan lisukkeena. Myös perinteinen Hollandaise-kastike toimii aina yhtä hyvin.