Blogit 10.4.2017

Paahdetut muikut ja sitruunaperunamuusi

Pieniä muikkuja, tässä tapauksessa Kitkan viisaita, on perinteisesti tapana valmistaa ruisjauhoissa pyöriteltynä ja voissa paistettuna. Yhtä hyvän ja hieman keyemmän lopputuloksen saat kuitenkin valmistamalla muikut kuumassa uunissa paahtamalla…

paahdetut muikut

…voi kuulostaa hassulta, mutta paahdettujen esikuva on peräisin Madeiralta. Olin kyseisellä saarella lomareissulla vast’ikään ja sain siellä syödäkseni herkullisia grillattuja sardiineja. Reseptiä kysellessäni sain vastaukseksi ainoastaan ”sitruunamehun, oliiviöljyn ja kuuman grillin”. Selvähän tuo, paljon muuta tuore kala ei vaadikaan…

grillatut sardiinit

…Suomessa tuoreiden sardiinien saannissa on yleisesti ottaen lieviä toimitusvaikeuksia, sääkään ei vielä houkuta grillaukseen, mutta onneksi muikut ja uunin grilliavastus hoitivat homman kotiin. Muikut olivat yksinkertaisesti herkullisia! Näiden lisukkeena toimii erinomaisesti sitruunalla höystetty perunamuusi. Muusin salaisuus paljastuu sitten reseptissä.

Paahdetut muikut ja sitruunaperunamuusi

Ruoan valmistus kannattaa aloittaa sitruunamaidosta.

Sitruunaperunamuusi

  • 8 jauhoista perunaa
  • 2,5 dl maitoa
  • 2 rkl voita
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 dl silputtua basilikaa
  • 1 tl suolaa.

Huuhdo sitruuna nopeasti kuumassa vedessä (jos käytät luomua, ei huuhtelua tarvitse tehdä). Raasta sitruunan kuori ja sekoita se maitoon. Kuumenna maitoa, sitruunankuorta ja basilikaa miedolla lämmöllä (niin että voi juuri ja juuri sulaa). Kuori perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä. Valuta perunat ja survo ne muusiksi yhdessä sitruunamaidon kanssa.

Paahdetut muikut

  • 300 g pieniä muikkuja
  • 2 rkl rkl oliiviöljyä
  • 1/2 sitruunan puristettu mehu
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl valkopippuria.

Sekoita kaikki ainekset. Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin saat ja paahda muikkuja grillivastuksen alla 5-10 minuuttia, eli kunnes muikut rapeutuvat. Kalojen väriä kannattaa tarkkailla koska kypsennysaika on uunikohtainen.