Blogit

Paahtaja: Ajvar- Balkanilainen munakoiso-paprikatahna

24.5.2012 Teksti: Teijo Salonpää

Ajvar on Balkanilainen, virallisesti Serbien lahja maailman kulinaristeille. Balkanilla ajvaria on ollut, ja kait on vieläkin tapana keitellä taloin isoimmassa kattilassa paprikoiden ja munakoisojen sadonkorjuun aikaan. Kattilan koon ymmärtää hyvin kerran ajvaria tehtyään.

 
 

Ajvarin teko on kohtuullisen aikaa vievää touhua- riippumatta valmistettavasta määrästä. Ensin paprikat ja munakoisot hiillostetaan, kuoritaan, murskataan ja keitetään oliiviöljyssä kasaan. Ajatuksena on saada kasviksissa ollut neste haihtumaan säilyvyyden parantamiseksi mahdollisimman tarkoin. Aikaa keittelyyn menee tuntikausia…valmis ajvar on valmista kun se lautasella valuessaan ei jätä jälkeä. Kuulostaako oudolta? Laita ajvaria ruokalusikallinen lautaselle ja kallista lautasta- jos lautasen pintaan jää kostea jälki, ei ajvarisi ole vielä valmista.Kuten aina ennenkin, on ajvarista olemassa lukemattomia eri reseptejä. Mittasuhteet menevät kuitenkin suurin piirtein niin, että paprikoita on kappalemääräisesti tuplasti munakoisoihin verrattuna- määrällisesti siis lähes yhtä paljon. Mausteeksi tulee valkosipulia, oliiviöljyä ja joskus chiliä. Sitruunamehu lisätään säilyvyyden parantamiseksi juuri ennen purkittamista. Mikäli ajvarin on tarkoitus säilyä oikeasti pitkään, tulee purkitus luonnollisesti tehdä desinfioituihin purkkeihin…sekä kaataa päälle niin paljon oliiviöljyä että se peittää tahnan ainakin 1-2 sentin verran.

Joissakin suomalaisissa resepteissä ei muuten puhuta ajvarin keittämisestä mitään…älkää uskoko niitä. Jokainen voi tietysti omassa keittiössään tehdä hiillostetuista kasviksista millaista tahnaa tahansa- ilman nesteen haihdutusta ja oliiviöljyssä keittämistä se ei kuitenkaan oikealta ajvarilta maistu.Ajvar soveltuu mausteeksi melkein mille tahansa kasvis- tai liharuualla. Alkuperä huomioiden voisin kuvitella netin pursuavan autenttisia kana- ja lammasreseptejä joissa ajvaria on käytetty.

Ajvar

Reseptistä tulee valmista tahnaa n. 2.5 dl

  • 2 isoa muankoisoa
  • 4 punaista paprikaa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 2 punaista thai-chiliä, jokainen annostelee chilinsä oman maun mukaan
  • 1 tl suolaa

Kuumenna uuni mahdollisimman kuumaksi. Halkaise munakoisot ja paprikat. Laita ne uunin pellille kuoripuoli ylöspäin. Hiillosta kuoret, kuoret saavat olla täysin hiiltyneitä. Laita paahdetut kasvikseen pakastepussiin ja sulje se hyvin. Kun kasvikset ovat jäähtyneet, irroita kuoret…nyt ne lähtevät irti kevyesti vetämällä.Silppua munakoisot, paprikat, valkosipulit ja chili. Lisää ne kattilaan yhdessä öljyn ja suolan kanssa. Kiehauta, pienennä lämpöä niin, että soosi harvakseltaan pulpahtelee. Keittele ainakin 2 tuntia välillä sekoittaen. Kun arvelet ajavarisi olevan valmista, tee valutustesti. Jos soosista ei jää lautaselle lainkaan jälkeä, lisää sitruunamehu ja anna soosin jäähtyä. Soseuta sauvasekoittimella mikäli haluat tahnastasi täysin tasaista.Viimeistään tässä vaiheessa oletkin jo huomannut, ettei näin pientä määrää ole oikein järkevä tehdä ;).