Blogit

Paahtaja: Friteerattua kateenkorvaa

1.5.2012 Teksti: Teijo Salonpää

Kateenkorva lienee nykyisin yksi raaka-aineksista jotka eivät pöytään ainakaan vahingossa eksy. ”Kultsi, ostin kateenkorvaa kun se oli Siwassa tarjouksessa!”…toiveajattelua.

Onneksi sitä kaupasta kuitenkin saa- jos ei muuta niin tilaamalla ainakin. Oma lihamestarini on oppinut suhtautumaan toiveisiini asenteella joka on esimerkillistä kelle tahansa asiakaspalveluammatissa työskentelevälle…ripaus psykiatria, hieman käytetyn auton kauppiasta ja roppakaupalla myyntipäällikköä. Asiakkaan sitouttamista parhaimmillaan, en enää edes harkitse maitopurkkinikaan ostamista mistään muualta kuin kaupasta jossa kannetaan huolta siitä, että olivatko ostamani sianpäät tarpeeksi suuria.

Puhe oli kuitenkin kateenkorvasta. Kateenkorva on omituinen elin jota joskus joku on keksinyt alkaa valmistamaan ruuaksi. Kysyin pari parisen kuukautta sitten mielipidettä yhdeltä itseäni kokeneemmalta gourmandilta. ”Kateenkorva on kuin karitsan aivot…paitsi, ethän sinä ole tainnut aivoja maistaa”. En olekaan, hävettää. Kateenkorva on kuitenkin hyvää, suorastaan loistavaa. Ensimmäisellä kerralla tein ihan perinteistä kateenkorvaleikettä. Nyt, toisella kerralla vapun kunniaksi frittasin- hyvää siitä tuli silläkin tapaa. Bonuksena oli vielä lasten suhtautuminen kateenkorvaan…varaksi ostetut nakit jäivät vappupöudässä lähes syömättä.Friteerattuja nakkeja, jalopenoja ja kateenkorvaa. Salaatti on vain koristeeksi.

Friteerattua kateenkorvaa

 • 500 g kateenkorvaa
 • 2 laakerinlehteä
 • 1/3 luomusitruuna palana
 • 1 tl valkopippuria
 • 1 tl suolaa
 • 1 sipuli paloiteltuna
 • vettä

Liota kateenkorvaa kylmässä vedessä. Vaihda vesi puolentunnin välein, kunnes se pysyy kirkkaana. Laita kateenkorva kattilaan ja lisää vettä niin että se peittyy. Lisää mausteet. Keitä 12 minuuttia. Puhdista kypsä kateenkorva kalvoista ja kaikesta mitä et suuhusi halua laittaa. Leikkaa kateenkorva poikittain parin sentin paksuisiksi paloiksi.

 • 1/2 dl perunajauhoa
 • 2 dl vehnäjauhoa
 • 2 munaa
 • 2 dl olutta
 • 1/2 litraa rypsiöljyä

Sekoita kaikki ainekset. Anna jauhojen turvota puolisen tuntia. Kasta kateenkorvat frittaikinassa. Paista 178C öljyssä kullanruskeaksi.Ai niin…kuumaa öljyä käsitellessä on maltti valttia. Liian varovainen ei voi olla…perheen pienimmät, kissat, koirat ja känniset kaverit on syytä pitää kaukana hellasta. Pidä kattilan kansi lähelläsi…jos öljy syttyy tuleen, niin kansi vain päälle ja kattila pois levyltä.

Kommentit (1)

Kateenkorva on yksi osa immuunijärjestelmää, sijaitsee sydämen tienoilla, pitää sisällään kai lähinnä sidekudosta, valtimoita, laskimoita, imukudosta, jäänteitä mikrobeistä ja lymfosyyteistä ja toimii T-solujen kypsymispaikkana. Voinee silti maistua hyvälle, mene ja tiedä…

Kateenkorva on yksi osa immuunijärjestelmää, sijaitsee sydämen tienoilla, pitää sisällään kai lähinnä sidekudosta, valtimoita, laskimoita, imukudosta, jäänteitä mikrobeistä ja lymfosyyteistä ja toimii T-solujen kypsymispaikkana. Voinee silti maistua hyvälle, mene ja tiedä…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *