Blogit

Paahtaja: Mantelinen anjovisrisotto

27.5.2012 Teksti: Teijo Salonpää

On vaikea kirjoittaa enää mitään uutta ruuasta, jonka aiheena kalusin puhtaaksi jo vanhan Paahtajan aikana. Kuitenkin, luulen tässä reseptissä olevan jotain sellaista, joka on kirjoittamisen arvoista- itselleni ainakin, toivottavasti myös jollekin toiselle.

 
 

Reseptin punaisena lankana toimii anjovis ja parmesaani. Jälkimmäinen siinä mielessä, ettei se sovi lainkaan anjoviksen makuun. Pastoissahan tätä toisaan karttavaa makuparia on kierretty pitkään, tai ainakin siihen asti kun perinteet vielä muistettiin, kauan käyttämällä mantelia parmesaanin tilalla. Miksi siis sama ei toimisi myös risotossa? Pakkohan sitä oli ihan käytännössä kokeilla.

Pari sanaa vielä risotosta. Nykyisiä, varsinkin muotitietoisia suomalaisia sivustoja seuratessa, saa risotosta helposti käsityksen, että se perustuu kerman, parmesaanin ja riisin pyhään kolmiliittoon. Eihän se kuitenkaan niin mene. Kermaa on alettu lisäämään risottoon vasta siinä vaiheessa kun risoton tekoon tuli kiire, siis se että samalla tehtiin keittiössä muutakin. Risoton kermaisuushan pitäisi saada aikaan riisin omalla tärkkelyksellä, ei lisätyllä kermalla…kerman käyttö kertoo vain kiireestä, laiskasta sekoittajasta- tai vain huonosta riisilaadusta.

Mantelinen anjovisrisotto

  • 1 pieni purkki anjoviksia, ota liemi talteen ja silppua anjovikset
  • 1 shalottisipuli silppuna
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 2 dl hyvää risottoriisiä
  • valkopippuria
  • 1/3 pienen luomusitruunan mehusta puristettuna
  • 1 rkl tuoretta ruohosipulia silppuna
  • 1/2 dl kokonaisina manteleita -> jyrää yleiskoneella hienoksi silpuksi.
  • vettä

Sulata voi ja kuullota sipulit. Lisää riisija pippuri. Kuullota kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Lisää 2dl vettä jonka seassa on sitruunan mehu ja anjovispurkin liemi, anna liemen imeytyä riisiin. Lisää tämän jälkeen vettä pienissä erissä samalla sekoittaen. Kun riisit ovat lähes kypsiä niin lisää anjovis- ja ruohosipulisilppu. Lisää lopulta 2/2 mantelijauhosta, säästä loput koristeluun.Valmiin risoton pitää olla tahmaista ja hieman valuvaa. Ripottele annoksen päälle mantelijauhetta.Manteli sopi risottoon erittäin hyvin, jopa loistavasti. Verrattuna parmesaaniin, oli maku pehmeämpi ja tasoitti hvyin anjoviksen voimakasta makua.

Kommentit (2)

Piti ihan tarkistaa…näkyy kilohaileista Abban säilyke koostuvan.

Mielenkiintoinen resepti. Kumpia käytit anjoviksina, kilohailia vai sardelleja?

Piti ihan tarkistaa…näkyy kilohaileista Abban säilyke koostuvan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *