Blogit

Paahtaja: Patonki ala Social Food

28.4.2013 Teksti: Teijo Salonpää

Social Foodin pojat ei paljon liikesalaisuuksista perusta…kun sankarit saivat kehiteltyä omasta mielestään täydellisen patonkireseptin, eivät he suinkaan tallettaneet reseptiä kassakaappiin. Mitä vielä, resepti päätyi facebookiin ihmisten levitettäväksi.

Oma luomukseni.

No miten minä sitten liityn tähän patonkiin? No, olen yksi niistä jotka näkivät reseptin…pienellä suostuttelulla, brainstormilla ja itsetuntoa kohottavilla kehotuksilla suostuin lopulta koekaniiniksi. Tehtävänantona valmis suurtalouskeittiön mittasuhteet omaava resepti ja lupaus siitä, että lopputuloksen pitäisi olla aivan uber-hyvää…juuh, samoilla lupauksilla olen kyllä solminut useitakin onnistuneita parisuhteita, leipää en kuitenkaan ole vielä tehnyt.

Sinänsä reseptissä ei mitään maata mullistavaa ole- periaatteessa tavallinen kylmäkohotettu leipätaikina. Ideana vähäinen hiivan käyttö, vuorokauden kohotusaika- ja varovainen leipien muotoilu. That’s it, periaatteessa koko homma oli siinä. Koko touhu menee kuitenkin päinvastoin kuin leivä teko yleensä…alussa taikinaa toki vaivataan, siihen se kuitenkin loppuukin. Taikina jää erittäin löysäksi, paljon normaalia sämpylätaikinaa löysemmäksi. Jos juttua ei tiedä, on jauhojen liiallinen lisääminen virhe johon helposti sortuu. Leipien muotoilu onkin sitten oikeastaan vain taikinan nostelua pellille, muotoilun saa helpoiten tehtyä singuttamalla taikinaan, rosot ja uurteet leivän pinnassa antavat pelkästään positiivisen leiman ulkonäköön.

Oliko siinä kaikki? No ei suinkaan…höristäkää korvianne. Eivät pojat tuulesta ole temmanneet leipänsä ominaisuuksia kuvaavia adjektiiveja. Yhtään kainostelematta voin kertoa tehneeni tällä reseptillä patonkia joka oli rakenteeltaan ja maultaan parasta vaaleaa leipää mitä koskaan olen maistanut. Se on paljon se.

Reseptin hienous on sen yksinkertaisuus, raaka-aineet ovat ihan tavallisesta lähikaupasta saatavia perusjauhoja. Eikä suinkaan (nykyään kovasti muodissa olevan suuntauksen mukaisesti) jonkin eteläranskalaisen luomulähitilan harvinaisen vehnälajikkeen käsin poimittujen ja lounaistuulessa kuivattujen jyvien jauhoista jauhettua ties-mitä. Jos jotain muutosta voisin ehdottaa, ja nyt ehdotankin koska sitä kukaan ei pysty estämään- leipään saisi lisää makua korvaamalla ruissihtijauhon riihiruisjauholla. Tämä tietysti sillä edelletyksellä, että leivän syöjät pitävät lievästi savuisesta aromista.

Patonki ala Social Food

Tein taikinan hieman pienempänä versiona- määrät jaoin karkeasti kolmella.

  • 1.2 kg puolikarkeita vehnäjauhoja + n. 2 dl jauhotukseen
  • 100 g sihtiruisjauhoja
  • 1 litra kylmää vettä
  • 8 g hiivaa
  • 27 g suolaa (omaan makuuni suolaa oli liian vähän).

Liota hiiva pieneen määrän vettä. Lisää kaikki ainekset ja anna yleiskoneen taikinakoukun työstää taikinaa viitisen minuuttia.

Peitä taikinakulho muovikelmulla (varaa tarkoitukseen ISO astia, taikina kohoa tavallista enemmän). Anna taikinan kohota n. vuorokausi jääkaapissa.

Nosta taikina huoneenlämpöön ja anna sen lämmetä pari tuntia. Kumoa taikina varovasti jauhotetulle alustalle. Jos kaikki on mennyt oikein, ihmettelet tällä hetkellä löysää taikinaa joka jää käsiin kiinni…juuri sen takia taikinakeko kannattaa jauhottaa ennen leikkaamista. Leikkaa tai revi taikina 5-6 osaan. Venytä taikinasta epämääräisesti patonkia muistuttavia pitkuloita- kapeampia kuin millaisia patonkien haluat olevan.

Nosta patonkeja liinalla peitettyinä reilu tunti. Kuumenna uuni 225C ja laita uunin pohjalle vesiastia. Paista 25-30 minuuttia uunin tehosta riippuen. Anna patonkien jäähtyä ennen leikkaamista.