Blogit

Paahtaja: Savustettua poron ulkofilettä ja gratinoitua maa-artisokkaa

7.6.2012 Teksti: Teijo Salonpää

Olenko muistanut kertoa olevani nykyisin onnellinen sähkösavustimen omistaja? Ai olen vai…arvasin, on hauska peli muuten. Jopa itseni kaltainen urbanisoitunut ugrikin löytää sisältään alkukantaisen lihansyöjän, raatelijan joka raastaa lihansa pelkillä hampaillaan, samalla kun taistelee naapuriparvekkeelta suuntautuvaa, vihollisheimon yllätyksenä tekemää hyökkäystä vastaan.

savustettu poronulkofilee

Niin, savustus on hieno laji. Suosittelen täydestä sydämestä kokeilemaan vaikka porkkanalle tai nötkötille jos ette raski poroa aslakilta ostaa. Omat fileenikin ovat peräisin lännessä sijaitsevasta sivistysvaltiosta, jonka nimeä ugria ei ääneen sano kuin korkeintaan jääkiekon yhteydessä. Miksikö sieltä? No siksi kun fileen hinta on puolet Suomessa myytävästä.Ajattelin muuten kirjoittaa pitkän jutun savustuksen historiasta, Suomen ruokakulttuurista- ja siitä, että miksi savustin poroni mesquitella, vaikka kotimaista puutakin olisi ollut tarjolla (mesquitelastut oli Verkkokaupassa tarjouksessa)…en kuitenkaan jaksa. Kerronpa vain tyhjän jauhamisen ohessa, että savustus on parasta mitä housut jalassa voi parvekkeella kaljan juomisen jälkeen tehdä…

Savustettua poron filettä

  • 1 poron ulkofile
  • kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • suolaa, mustapippuria

Sivele lihan pintaan kevyesti öljyä. Hiero lihaan suolaa ja pippuria. Anna maustua yön yli jääkapissa.Kun alat savustamaan…odota, että savustuspöntön lämpötila on vakiintunut. Silloin myös savua tulee tasaisesti. Käytä savustukseen mesquitea tai katajaa. Savusta lihaa 10 minuuttia. Kääri lihaan folioon ja anna sen vetäytyä kymmenisen minuuttia.

Gratinoitua maa-artisokkaa

  • 300 g maa-artisokkia
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • mustapippuria
  • kuivattua timjamia
  • suolaa

Kuori ja siivuta maa-artisokat sentin paksuisiksi. Laita ne heti kylmään veteen tummumisen estämiseki. Keitä siivuja 10 minuuttia, eli niin, että ne ovat vielä aavistuksen raakoja. Säästä keitinliemi kastikkeeseen.Levitä siivut  pieneen uunivuokaan. Lisää mausteet, valkosipuli ja suola. Kaada viimeiseksi päälle kerma. Kypsennä uunissa 200C/20-25 minuuttia.Tee kastike maa-artisokkien keitinliemestä ja 1 desistä punaviiniä…keitä kasaan, lisää tilkka kermaa ja suurusta vehnäjauho-vesiseoksella. Mausta millä maustat, vaikka ripauksella mustapippuria ja basilikaa.