Paahtaja 21.9.2017

Broileria satay-kastikkeessa ja paistettua kiinankaalta

Tämä satay-broileri poikkeaa aavistuksen perinteisimmästä sataykastikkeesta. Kastikkeen pohjana käytetään nimittäin kuorineen paahdettuja maapähkinöitä, jotka paahtamisen jälkeen ajetaan maapähkinävoiksi…siis maapähkinävoiksi jossa myös pähkinöiden kuoret ovat mukana. Kastike saa tällä tavoin voimakkaan paahteisen maun jota kookoskerma hieman pehmentää.

wokattua maapähkinäkanaa ja kiinankaalta

© Teijo Salonpää

Lisukkeena satay-broilerille sopii hyvin hunajalla ja soijalla maustettu ja paistettu kiinankaali. Mikäli teet maapähkinävoin valmiiksi edellisenä iltana, on ruoka erittäin nopea valmistaa. Käytännössä se valmistuukin riisin keitto keittämisen aikana.

Broileria satay-kastikkeessa ja paistettua kiinankaalta

Satay-kastikkeessa käytettävä maapähkinävoita kannattaa valmistaa ohjeessa mainittua suuremp annos. Valmis voi säilyy ilmatiiviissä purkissa jopa useita kuukausia.

Broileria satay-kastikkeessa

  • 300-400 g broilerinsuikaleita
  • tilkka öljyä
  • ripaus suolaa.

Kuumenna öljy paistinpannussa. Ruskista broileirinsuikaleet öljyssä ja mausta suolalla. Nosta suikaleet pois pannulta.

  • 2 dl kuorellisia maapähkinöitä
  • 1 rkl rypsiöljyä.

Levitä kuorelliset maapähkinät leivinpaperille. Paahda pähkinöitä 175C/15 minuuttia.

Kaada paahdetut maapähkinät yleiskoneen kulhoon. Lisää öljy. Aja pähkinät massaksi. Aikaa tähän menee muutama minuutti, riippuen tietysti hieman yleiskoneen tehosta.

  • 100 g kookoskermaa
  • 1 dl vettä
  • 2 valkosipulinkynttä puristettuna
  • 1 rkl tuoretta punaista chiliä silppuna
  • 1 rkl inkivääriä raastettuna
  • 1 rkl öljyä
  • 1 limen puristettu mehu
  • 1 rkl ruokosokeria
  • 1/2 tl suolaa.

Kuullota valkosipulimurskaa eli puristettuja valkosipulinkynsiä, chilisilppua ja inkiväärisilppua pari minuuttia öljyssä. Lisää sokeri ja sekoita. Lisää maapähinävoi, vesi, kookoskerma, limen mehu ja suola. Sekoita kastike tasaiseksi. Lisää ruskistetut broielrin suikaleet ja anna hautua 15 minuuttia kannella peitettynä.

Tarjoa lisukkeena paistettua kiinakaalta ja keitettyä riisiä.

Paistettua kiinakaalta

  • 1 pieni kiinankaali
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 rkl soijakastiketta
  • tilkka öljyä.

Poista kiinankaalista sen kanta ja silppua se tasaisiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy wokpannussa. Paista kiinakaalisuikaleet nopeasti öljyssä. Lisää hunaja ja soijakastike.