Blogit

Chilipavut Sichuanin tyyliin

9.9.2015 Teksti: Teijo Salonpää

Tutustuin itse tähän Kiinan Sichuanin maakunnasta peräisin olevaan herkkuun viime talvena Singaporen China Townissa. Kyse on yksinkertaisesta annoksesta, joka ravintolassa tilataan riisin tai nuudelien kanssa lisukkeeksi vaikkapa grillatulle possulle.

Paahdetut vihreät chilipavut

Jutun juoni piilee chilissä, tai oikeastaan koko kypsennystavassa. Vihreät pavut paahdetaan hitaasti melkein karrelle, kypsymisen aikana ne luonnollisesti myös pehemenevät ja papujen maku pääsee hienosti esiin. Tämän jälkeen chili, inkivääri ja purjo (tai kesäsipuli) kypsennetään nopeasti kuumassa öljyssä. Annos viimeistellään pyöräyttämällä pavut mausteiden sekaan ja lisätään vielä tilkka soijakastiketta. Se on siinä, jos satut saamaan käsiisi oikeaa Sichuanin pippuria, kuuluu se olennaisesti tähän ruokaan chilin ohella.

Chilipavut Sichuanin tyyliin

  • 300 g tuoreita vihreitä papuja
  • 1 rkl öljyä.

Kuumenna wokkipannu keskilämpöiseksi. Lisää öljy ja pavut. Anna papujen kypsyä välillä käännellen vähintään kymmenisen minuuttia- varo kuitenkin polttamasta papuja liikaa. Kun pavut ovat pehmeitä, lopeta kypsennys ja ota pavut pois pannulta.

  • 1 dl silputtua kesäsipulia tai hätätapauksessa purjoa
  • 2 rkl raastettua inkivääriä
  • muutama pieni thai-chili
  • 2 valkosipulin kynttä puristettuna
  • 1/2 rkl Sichuanin pippureita (voit jättää ne poiskin jos niiden hankkiminen tuottaa vaikeuksia)
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 3 rkl öljyä.

Kuumenna öljy keskilämpöiseksi. Lisää purjo, inkivääri, chili ja mahdolliset pippurit. Kypsennä pari minuuttia ja lisää valkosipuli. Sekoita nopeasti, ja lisää sitten vavut ja soijakastike. Sekoita ja tarjoa välittömästi.