Blogit

Chipotlepavut ja rancheroksen kananmunat

23.4.2015 Teksti: Teijo Salonpää

Ay Caramba! Mehiko tuli keittiööni pintopapujen ja chipotlen muodossa…tällä kertaa yksinkertainen, mutta herkullinen papuruoka valmistuu yhdellä ainoalla astialla. Voitkin valmistaa ruoan kätevästi vaikkapa avotulella…tietysti sillä edellytyksellä, että olet liottanut ja keittänyt pintopapusi etukäteen.

Alunperin tämä kananmunilla höystetty papumuhennos on ollut Meksikossa- tai oikeastaan Yhdysvaltain eteläosissa tarjoiltu aamiaisruoka. Tuhdin muhennoksen voimalla jaksoi hyvin aloittaa päivän työt. Suomalaiseen makuun ruoka ei oikein aamupalaksi istu. Omaan makuuni se onkin parhaimmillaan illalla, mielellään vielä parilla cervezalla höystettynä.

Chipotlepavut ja rancheroksen kananmunat

  • 2,5 dl pintopapuja.

Liota papuja yön yli vedessä. Huuhtele. Keitä suolattomassa vedessä 60 minuuttia.

  • 1 iso sipuli silppuna
  • 4 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1 tuore jalopeno (tai enemmän jos pidät tulisesta)
  • 1-2 isoa chipotlea murskattuna
  • 2 prk säilyketomaatteja
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • öljyä
  • 4-6 kananmunaa
  • (korianteria ja limeä).

Kuullota sipulisilppu öljyssä. Lisää valkosipuli, jalopeno ja chipotle – sekoittele kunnes chipotle pehmenee. Lisää tomaatit, kypsät pintopavut, suola ja pippuri ja sekoita. Kiehauta- ja anna muhennoksen poreilla kunnes tomaattien rakenne on rikkoontunut…aikaa siihen pitäisi kulua vähintäänkin tunti, mielellään enemmänkin. Lisää lopuksi (varovasti) kananmunat. Anna munien hyytyä kunnes keltuainen on lähes kiinteää.

Voit halutessasi lisätä valmiin muhennoksen päälle hieman limen mehua ja tuoretta korianteria.