Blogit 18.6.2014

Chorizopaella

Kaikki tietävät paellan, mutta kuka oikeasti tuntee paellan?

Chrizopaella

Paella on alunperin Espanjan Valenciasta kotoisin oleva ruokalaji, joka on levinnyt käytännössä lähes koko espanjaan. Paella on ollut köyhän kansankeittiön ruokaa, eikä alkuperäisesti siihen kuulukaan juuri muuta kuin riisiä, oliiviöljyä ja rosmariiniä…sahramiin lienee ollut varaa vain rikkaimmilla, vaikka se nykyään mielletäänkin olennaiseksi osaksi paellan makumaailmaa.

Ruokalajina paella on vanha, paljon vanhempi kuin Espanjan valtio. Riisi tuli nykyisen Espanjan alueelle arabien mukana joskus 700-luvulla – ja loppu onkin historiaa. Löytöretkien myötä paellan makumaailma laajeni huomattavasti papujen, tomaattien, chilien yms. myötä. Siitäkään huolimatta eivät puritaanisimmat Valencia paellan tekijät hyväksy pannuunsa höysteeksi kuin korkeintaan kanaa tai kania. Etelämpänä, Murciassa ja Andaluusiassa valmistetaan paella marineraa– merenelävillä höystettyä paellaa…ruokaa jota vannoutunut Valencialainen tuskin suostuisi edes suuhunsa laittamaan. Oma lukunsa on vielä Kanariansaarten, ja muiden turistikeskusten paella mixtat, jotka voivat sisältää melkein mitä tahansa riisin lisäksi.

Mitä oma paellani sitten on? Luultavasti jotain sellaista jota Valencialainen paellakokki ei paellaksi ensimmäisenä kutsuisisi. Turvauduin kuitenkin n. 1500-luvulta olevaan perinteiseen Murcialaiseen paellareseptiin – reseptin mukaan paellaan voi laittaa mitä tahansa paitsi papuja…ja papujakin voi käyttää mikäli sattumien määrä uhkaa jäädä liian pieneksi.

Chorizopaella

Voit valmistaa paellan myös muurikalla ulkona…

  • 2,5 dl irtonaista riisiä
  • 150 g chorizoa tai muuta voimakasta makkaraa
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 dl kypsiä ruskeita papuja
  • 1/3 oranssi paprika silppuna
  • 1 iso tomaatti kaltattuna ja kuutioituna
  • 1 appelsiinin kuori raastettuna
  • 1/2 appelsiini ohueksi siivutettuna
  • 1 oksa tuoretta rosmariiniä
  • sahramia kukkaron mukaan
  • 1/2 dl oliiivöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • n. 7 dl vettä.

Kuumenna valuraitainen pannu. Lisää oliiviöljy ja lisää siivutettu chrizo. Ruskista. Lisää sen jälkeen riisi, silputtu valkosipuli ja raastettu appelsiinin kuori. Anna riisin hieman kuullottua ja lisää paprika, pavut, rosmariinin oksa, sahrami ja puolet vedestä. Laita ruuan päälle muutama appelsiinin siivu. Kypsennä kannen alla ja lisää välillä vettä. Lopussa, kun riisi alkaa olla lähes kypsää, lisää vielä kaltattu ja kuutioitu tomaatti. Tarkista suola rouhi päälle mustapippuria myllystä.