Blogit 11.7.2014

Falafelit ja minttutsatsiki

Falafelit on kasvisruoka joka kelpaa vannoutuneemmallekin lihansyöjälle. Kostukkeena näille kasvispalleroille toimii löysänä tarjoiltava minttutsatsiki – lisukkeena puolestaan riisi tai pitaleipä. 

Falafelit ovat tiettävästi yksi vanhimmista ruokalajeista joka on pitänyt pintansa antiikin hämäristä nykypäivään. Falafelit olivat alun perin Egyptiläinen ruokalaji, pääraaka-aineena valmistuksessa käytettiin härkapapuja. Kaupankäynnin kautta falafelit levisivät merimiesten mukana myös nykyisen Syyrian ja Libanonin alueelle. Siellä raaka-aineeksi härkäpapujen tilalle tuli kuitenkin kikherne…

…ja loppu onkin jo historiaa. Nykyisin falafelejä tarjoillaan ympäri maailman, ja ne ovatkin kyseenalaisessa asemassa ainoana maailman valloittaneena kasvispikaruokana.

Kiveen hakattua reseptiä falafeleille ei ole (onneksi) olemassakaan. Kuten jo mainitsinkin, Egyptissä pääraaka-aineena käytetään härkäpapuja – Välimeren itärannalla puolestaan kikherneitä – molemmat reseptit ovat ihan yhtä oikeita, kuten ovat myöskin ne joissa käytetään molempia. Myös mausteiden suhteet vaihtelevat falafelkokista riippuen…itse annostelen jeeran aina hieman ”yli” puhtaasti siksi, koska pidän sen aromista. Toisinaan myös chilin määrä on moninkertainen ohjeessa olevaan.

Olen omissa tuotoksissani tehnyt kaikkia kombinaatioita, suosikkini onkin versio jossa kikiherneitä ja härkäpapuja tulee molempia yhtä paljon…tämänkertaiset tein kuitenkin pelkistä kikiherneistä yksinkertaisesti siitä syystä, että unohdin ostaa härkäpapuja. Hyvää falafeleistä tuli siitäkin huolimatta, tai ehkä jopa siitä syystä.

Falafelit

  • 300 g kikherneitä (tai puolet määrästä härkäpapuja).

Liota herneitä (tai härkäpavut) yön yli vedessä. Huuhtele huolellisesti.

  • 1 iso sipuli
  • 5 valkosipulin kynttä
  • 1/2 nippua tuoretta korianteria
  • 1/2 punttia tuoretta persiljaa
  • 1 rkl jeeraa jauhettuna
  • 1- 2 kaupan punaista chiliä tai 1-2 tl chilijauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • öljyä paistamiseen.

Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja aja tasaiseksi tahnaksi – aikaa siihen menee kymmenkunta minuuttia. Muotoile taikinasta kostutetuilla käsillä pingispallon kokoisia palleroita. Uppopaista rypsiöljyssä kaksi minuuttia per puoli. Voit kypsentää falafelit myös uunissa 225C/10 minuuttia, maku kuitenkin kärsii tässä.

Minttutsatsiki

  • 250 g turkkilaista jogurttia
  • 1/2 punttia tuoretta minttua
  • 5 sentin pala tuorekurkkua hienoksi raastettuna
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • mustapippuria
  • suolaa.

Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua tunnin ajan jääkaapissa. Rakenteen tulee olla löysää, ja tästä johtuen kurkku raastetaankin hienoksi jotta siinä oleva neste laimentaa kastikkeen.

Kommentit (2)

Itse ainakin pidän tsatsikista esim. kalan kanssa…mm. savustettu lohi ja tsatsiki on todella hyvää.

Oi tuota tsatsikia pitää ainakin kokeilla. Minkähän muun kanssa se sopii hyvin?

Itse ainakin pidän tsatsikista esim. kalan kanssa…mm. savustettu lohi ja tsatsiki on todella hyvää.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *