Blogit 24.9.2015

Feta-bataattikeitto

Tiedättekö tunnetta kun kaikki maut osuvat yhteen erittäin yksinkertaiselta vaikuttavalta ruoassa? Silloin kun ruoan maku on enemmän kuin osiensa summa? Tämä feta-bataattikeitto on yksi niistä onnenkantamoisista joita itselläni on vastaan tullut. Periaatteessa hyvinkin tavallinen sosekeitto jonka voi tehdä melkein mistä tahansa kasvispohjaisesta raaka-aineesta.

Salaisuus maun takana piilee fetajuustossa – sen rooli ei ole olla pelkästään sattuminen ja rakenteen tuoja, sitä käytetään myös keiton suurustamisessa. Kuulostaako liian helpolta- korvataan osa kermasta fetajuustolla ja soseutetaan kaikki blenderillä tai sauvasekoittimella? Juurikin näin, tuloksena on samettisen pehmeä sosekeitto, johon feta antaa vielä kivan happaman kierteen.

Feta-baattikeitto

  • 1 keskikokoinen bataatti (n. 350g) kuutioituna
  • 200 g fetajuustoa
  • 1/2 rkl raastettua inkivääriä (tai 1/2 tl kuivattua jauheena)
  • 3 rkl silputtua sipulia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 dl valkoviiniä (tai 1 rkl valkoviinietikkaa ja 2/3 dl vettä)
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 (luomu)kanaliemikuutio
  • 7-8 dl vettä
  • 1 tl curryjauhettta
  • tilkka öljyä.

Kuumenna öljy. Lisää sipulisilppu ja kuullota sitä hetki, varo kuitenkin, ettei se ruskistu. Lisää inkivääri, valkosipuli ja curryjauhe. Sekoita nopeasti ja lisää kuutioitu bataatti. Lisää vesi ja kanaliemikuutio. Anna bataattien kiehua kypsäksi. Kun bataatit ovat kypsiä, lisää valkoviini, kerma ja 100 grammaa fetajuustoa kuutioituna. Soseuta tasaiseksi ja kuohkeaksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää loput fetajuustosta kuutioina keiton joukkoon.