Blogit 26.8.2015

Feta-jogurttipiirakka

Feta-jogurttipiirakka on herkkua, vieläpä kevyttä sellaista. Toisin kuin piirakat yleensä, ei tämän valmistus ala jauhojen sekoittamisella nyrkilliseen voita…rasvaa ei tarvita lainkaan. Kyllä, ihan oikeasti, kevytkin voi olla hyvää.

Starana tässä helpossa herkussa onkin jogurtti, tai oikeastaan fetajuusto, tai oikeastaan fetan ja jogurtin yhdessä muodostama happamuus. Happamuutta komppaa laadukkaat oliivit, tomaatti ja basilika…muuta ei tarvita.

Itse en muuten omista, enkä ole koskaan omistanutkaan piirakkavuokaa. Olen aina käyttänyt piirakkaa tehdessäni uuninkestävää paistinpannua.

Feta-jogurttipiirakka

Varoituksen sana ennen varsinaista ohjetta. Piirakkapohjan tulee olla löysä, löysempi kuin taikinat yleensä. Se kirjaimellisesti kaaviloidaan- eli levitetään lastalla leivinpaperille.

Jogurttipohja

  • 200 g kreikkalaista jogurttia
  • n. 3 dl vehnäjauhoa
  • 1 kananmuna
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa.

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaaviloi taikina leivinpaperin päälle, noin 25 cm leveäksi ympyräksi. Vedä leivinpaperi piirakkavuokana käyttämäsi astian päälle. Tasoita reunat ja leikkaa ylimääräinen leivinpaperi pois. Pistele pohja haarukalla (ilman tätä toimenpidettä voit saada aikaiseksi hyvin muodostuneen pitaleivän). Paista 225C/8 minuuttia.

Feta-jogurttitäyte

  • 200g kreikkalaista jogurttia
  • 2 kananmunaa
  • 200 g fetajuustoa
  • 1 dl silputtua kalamata-oliiveja
  • 1 iso tomaatti
  • kourallinen tuoretta basilikaa.

Kylmäkalttaa tomaatti…eli, halkaise tomaatti neljään osaan. Poista sen löysä sisus, ja ”fileroi” tomaatin kuori pois terävällä filerointiveitsellä. Helpoiten tämä käy leikkuulaudan päällä kuoripuoli alaspäin. Kuutioi tomaatti ja feta. Silppua basilika, ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista 200C/30-35 minuuttia.