Blogit 19.8.2013

Gluteeniton keltahapero-pekonipiirakka

Sienikausi on juuri nyt parhaimmillaan, se kannattaakin hyödyntää myös urbaanisemmassakin ruuanlaitossa. Piirakan raaka-aineen, keltahaperon tunnistamiseen ei edes aloittelija tarvitse sienikirjaa.

Keltahaperon tunnistaa tunnistaa erittäin helposti sen keltaisesta lakista ja vaaleasta jalasta. Poimiessa suosin itse niitä hieman pienempiä, suuremmat kun tahtovat olla ikävästi matojen syömiä. Maultaan sieni on miedohko ja soveltuu käytettäväksi sellaisenaan- kunhan puhdistat enimmät roskat pois, on sieni valmis pannulle.

Sienestys on tähän aikaan vuodesta mukava harrastus etenkin ilmojen sattuessa kohdalle. Leppoisassa ulkoilussa kuluu huomaamatta parikin tuntia, jo pelkästään sieniä etsiessä – itse en ainakaan lähimetsiä niin tarkasti tunne että osaisin suunnistaa suoraan parhaimmille paikoille. Ainakin itseni kaltaiselle aloittelevalle sienestäjälle on tällaisten, helposti tunnistettavien ja valmistettavien sienien löytyminen hyvinkin motivoivaa…sienestysretkien jälkeen metsään tekee mieli uudestaankin.

Gluteeniton keltahapero-pekonipiirakka

Voit soveltaa piirakan ohjetta melkeinpä mille tahansa sienilajille- kuten myös käytettäviä yrttejä on helppo mukauttaa omaan makuun sopiviksi.

Gluteeniton piirakkapohja

  • 250 g maitorahkaa
  • 250 g voita
  • n. 3 dl täysjyväriisijauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa.

Nosta voi huoneenlämpöön tuntia ennen aiottua leipomista. Sekoita pehmennyt voi maitorahkaan. Lisää sen jälkeen loput ainekset. Sekoita taikina tasaiseksi. Taikina saa jäädä löysemmäksi kuin tavallinen piirakkapohja. Anna taikinan jähmettyä 1-2 tuntia jääkapissa.

Kaada taikina leivinpaperille. Laita taikinan päälle toinen leivinpaperiarkki- ja kaaviloi sen avulla taikina tasaiseksi. Nosta leivinpaperin vuokaan ja leikkaa ylimääräinen paperi pois.

Esipaista piirakkapohjaa 225C/10-15 min.

Täyte

  • 4 siivua pekonia
  • 1 litra puhdistettuja ja paloiteltua heltahaperoita
  • 200 g mozzarellaa
  • 2 dl kermaa
  • 2 rkl täysjyväriisijauhoa
  • 1/4 puntti timjamia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 sipuli
  • mustapippuria ja suolaa.

Laita pekonisiivut kylmälle pannulle ja sulata niistä rasva. Kun pekonit ovat ruskistuneet nosta ne pois ja lisää sipuli ja sienet. Kääntele seosta, kun sipuli alkaa ottamaan väriä, lisää mausteet, valkosipuli ja jauho. Kääntele pari minuuttia ja lisää kerma ja silputtu (eiemmin syrjään nostettu) pekoni. Nosta pannu pois liedeltä ja anna täytteen hieman jäähtyä.

Lisää jäähtyneeseen täytteeseen kananmuna ja sekoita. Kaada täyte esipaistetun piirakkapohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Leikkaa mozzarella siivuiksi ja asettele ne täytteen päälle. Paista 200C/30min.