Paahtaja

Gorgonzola-pinaattitortilla

5.8.2016 Teksti: Teijo Salonpää

Kaikki tietävät Espanjalaisen tortillan, perinteisen perunamunakkaan jolla ei ole mitään tekemistä Meksikosta peräisin olevan maissi- tai vehnälätyn kanssa. Perinteinen Espanjalainen tortillaa voidaan tarjoilla niin aamupalalla, lounaalla, illallisella tai vaikkapa tapaksena viinin- tai oluen kanssa.

OGorgonzola-pinaattitortilla

Itse olen tehnyt tortillaa lähinnä kesäisin salaatin kanssa lounaaksi- tai juusto ja viinipitoiselle iltapalalle vatsan täyttäjäksi. Mitään keveintä mahdollista ruokaa se ei ole, siitä pitävät huolen perunoiden kypsennys oliiviöljyssä – ilman tätä tortilla ei maistu tortillalta. Ongelman voi tietysti kiertää kypsentämällä perunat jollain muulla tavalla (jolloin kyse ei ole enää tortillasta) tai sitten ottamalla pienemmän palan…j0ka sekään ei paras mahdollinen vaihtoehto ole, kiitos tortillan herkullisuuden.

Oma versioni, joka ei muuten välttämättä ole enää edes tortilla espanola, johtuen siinä olevasta italialaisesta Gorgonzola-juustosta, sopii tarjottavaksi esikuvansa mukaisesti missä- ja milloin vain. Ennen tarjoilua kannattaa kuitenkin odottaa hieman sen jäähtymistä, haaleana tortilla pysyy paremmin kasassa ja se on mahdollista syödä jopa sormin.

Gorgonzola-pinaattitortilla

  • 4 isoa perunaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 dl oliiviöljyä.

Kuori perunat ja pilko ne sormenpään kokoisiksi paloiksi. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy, lisää perunat, sipuli ja valkosipuli pannulle. Pienennä lämpöä (perunat eivät saa varsinaisesti ruskistua) ja anna perunoiden hautua kannen alla 15 minuuttia, eli kunnes perunat ovat lähes kypsiä. Riko tämän jälkeen perunoiden rakenne haarukalla tai perunasurvimella.

  • 200 g tuoretta pinaattia
  • 6 kananmunaa
  • 100 g Gorgonzolaa tai muuta voimakasta sinihomejuustoa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1/2 tl suolaa.

Silppua pinaatti ja lisää se pannulle perunoiden ja sipulien joukkoon. Vatkaa kananmunat, lisää pannulla oleva peruna-sipuli-pinaattiseos munien joukkoon ja sekoita. Kaada seos takaisin pannulle. Lisää pinnalle murusteltu gorgonzola. Kypsennä uunissa 200C/20 min.